Știri din capitalele Europei, 29 decembrie

HAGA

Aproximativ o treime dintre olandezi cred că „acțiunile dure” împotriva guvernului sunt justificate dacă acesta nu îi ascultă în mod repetat. Aproximativ o cincime din populație crede că guvernul funcționează atât de prost încât cel mai bine ar fi ca întregul sistem să fie „răsturnat”. Cu toate acestea, oamenii nu ar recurge neapărat la violență în această situație, a declarat vineri, într-un raport, Institutul olandez pentru cercetare socială (SCP).

Există un sprijin din ce în ce mai mare pentru acțiuni mai dure împotriva guvernului în rândul populației care are o încredere diminuată în politică. Dar rămâne neclar ce înțeleg de fapt oamenii prin „acțiuni dure” și „răsturnarea” sistemului sau a guvernului, a precizat organizația. În orice caz, aproape toată lumea dezaprobă demonstrațiile violente, cum ar fi aruncatul de artificii sau distrugerea de mașini. Sprijinul pentru o abordare mai dură provine în principal din „nemulțumirea față de funcționarea politicii, acumularea de probleme sociale în Olanda și sentimentul că politicienii nu îi ascultă pe oamenii, se arată în raportul SCP, precizează NL Times.

 

BERLIN

Mii de cabinete medicale și clinici mici din Germania rămân închise în această săptămână – în timpul unei creșteri a numărului de cazuri de COVID-19 și de gripă. Medicii generaliști și specialiștii protestează față de politicile de sănătate ale guvernului, despre care spun că măresc costurile, reduc veniturile și îi împovărează cu tot mai multă birocrație. Pacienții sunt sfătuiți să se bazeze pe serviciile medicale de urgență, deoarece peste 20 de asociații de medici s-au alăturat grevei de trei zile.

Asociațiile care participă la grevă au susținut că întreruperea activității este menită să protejeze bunăstarea pacienților pe termen lung. Acestea susțin că tot mai multe cabinete sunt forțate să se închidă și tot mai mulți medici se pensionează mai devreme din cauza salariilor mici, un rezultat în principal al „bugetizării” (măsură introdusă în anii 90 care a stabilit o limită de buget pentru toate tipurile de asigurări de sănătate), conform Deutsche Welle. Măsura vizată prevede ca, în cazul în care un medic îi acordă mai mult timp unui pacient sau dacă tratează o persoană chiar și după depășirea bugetului alocat, atunci acesta va lucra gratis, orele dedicate cazului respectiv nefiind incluse  în salariul lunar.

 

VIENA

O nouă inițiativă permite alocarea de locuri de studii medicale în „interes public”.  Începând cu anul universitar următor, diverse entități, inclusiv statele federale, Fondul austriac de asigurări de sănătate (ÖGK), Ministerul de Interne și Ministerul Apărării, pot aloca 85 de locuri de studiu candidaților selectați. Condiția legată de aceste plasamente este ca, la finalizarea studiilor, acești noi medici să se angajeze să lucreze în statul federal respectiv sau pentru instituția respectivă. În toate provinciile austriece, 59 de studenți pot obține un angajament contractual de a lucra în provincia parteneră timp de opt ani după terminarea studiilor și a formării de specialitate, conform The Local Austria.

 

LJUBLJANA

Până în prezent, Slovenia a aruncat peste trei milioane de doze de vaccinuri Covid-19 expirate. Slovenia a pus la dispoziția tuturor rezidenților, în mod gratuit, vaccinarea cu Covid-19, dar rata de vaccinare, în special în ultimul an, a fost mică și continuă să scadă, în ciuda creșterii numărului de cazuri de coronavirus, conform Slovenia Times.

 

BUDAPESTA

Fluviul Dunărea a ieșit joi din matcă la Budapesta, nivelul apei atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma unor ploi și ninsori abundente, urmate de o vreme blândă, care au declanșat inundații neobișnuit de timpurii. Direcția Generală pentru Managementul Apelor din Ungaria a declarat că Dunărea a atins miercuri târziu un nivel maxim de 6,93 metri, sub nivelul de 8,91 metri înregistrat în 2013, când au început inundațiile extreme în Europa Centrală după ploile abundente de la sfârșitul lunii mai, potrivit Reuters.

 

VARȘOVIA

Ministrul polonez al Culturii a decis să lichideze televiziunea, radioul și agenția de știri de stat, a declarat miercuri, adâncind astfel o dispută cu privire la viitorul mass-media publice după o schimbare importantă de guvern. O coaliție pro-UE condusă de Donald Tusk a preluat puterea în Polonia în această lună și a început o revizuire a instituțiilor media de stat, despre care criticii spun că au devenit puncte de propagandă în timpul celor opt ani de guvernare a partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), relatează Reuters.

Modificările au atras o opoziție puternică din partea PiS, care susține că noul guvern a ocolit procedura parlamentară normală în implementarea lor. Măsura de miercuri vine în urma deciziei președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, de a se opune prin veto propunerilor noului guvern privind finanțarea mass-mediei publice.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: