Știri din capitalele Europei, 29 februarie

INTERNAȚIONAL

Democrația reprezentativă rămâne un sistem de guvernare preferat în întreaga lume, dar atractivitatea sa scade în ajunul alegerilor în general, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center în 24 de țări democratice, publicat miercuri.

În timp ce o medie de 77% din cele 24 de țări chestionate au declarat că democrația reprezentativă este un sistem de guvernare „bun”, mai mare decât orice altă alternativă, o medie de 59% au declarat că sunt nemulțumiți de modul în care funcționează democrația în propria lor țară.

În cele 22 de țări în care erau disponibile date din 2017, la sonadajul anterior, ponderea celor care descriu democrația ca fiind un sistem „foarte bun” a scăzut în jumătate dintre ele.

În cele 24 de țări – toate democrații – o medie de 74% au declarat că nu cred că oficialilor aleși le pasă de ceea ce gândesc oamenii obișnuiți.

Doar 10 dintre cei 24 de lideri naționali incluși în sondaj au avut evaluări favorabile din partea a cel puțin jumătate din public, conform The Associated Press.

 

UNIUNEA EUROPEANĂ

Un înalt oficial al Uniunii Europene a cerut miercuri o nouă strategie pentru industria de apărare care să răspundă provocărilor de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, având în centrul acesteia achiziționarea de arme și muniții fabricate în Europa. Invazia rusă a scos la iveală slăbiciuni flagrante în capacitățile de producție de armament ale Europei. Reticentă în a investi în personal și echipamente în lipsa unor comenzi certe, industria de apărare a întârziat să accelereze producția, precizează The Associated Press.

De asemenea, dezacordurile dintre cei doi mari actori de extremă-dreapta din Parlamentul European, Alternativa pentru Germania (AfD) și Adunarea Națională a lui Le Pen, se adâncesc, amenințând unitatea lor europeană și viitorul grupului lor parlamentar comun – Identitate și Democrație (ID). Cu toate că acestea domină grupul parlamentar ID din Parlamentul European, un raport de investigație privind membrii AfD care au susținut ideea „remigrării” cetățenilor germani cu antecedente de migrație aruncă o umbră majoră asupra relațiilor dintre cele două partide. Le Pen a pus deja sub semnul întrebării colaborarea cu AfD în legătură cu acest incident în ianuarie, precizează Euractiv.

 

PARIS

Senatul francez a votat miercuri în favoarea unei legi care ar consacra dreptul la avort în Constituția franceză. Senatorii au votat în favoarea legii cu 267 de voturi pentru și 50 împotrivă, legislația trebuind acum să fie aprobată de o majoritate de trei cincimi din ambele camere reunite în congres comun la 4 martie.

Premierul Gabriel Attal a declarat că votul a marcat „un progres uriaș” și că este o „protecție pe care o datorăm tuturor femeilor”. Legislația a fost determinată de anularea de către Curtea Supremă a SUA a hotărârii Roe vs. Wade, o decizie din 1973 care asigura accesul la avort, potrivit Euronews.

 

VARȘOVIA

Ucraina a negat afirmația premierului polonez Donald Tusk, potrivit căreia cele două țări negociază o închidere temporară a frontierei comune și suspendarea schimburilor comerciale ca răspuns la protestele actuale ale fermierilor polonezi.

Miercuri, la o zi după cel mai mare protest al fermierilor de până acum – când aproximativ 10.000 de persoane au mărșăluit prin Varșovia – Tusk a anunțat că a convocat un summit cu liderii fermierilor, care va avea loc astăzi. Acesta a precizat că acolo va fi discutată ideea închiderii temporare a frontierei. Cu toate acestea, la scurt timp după declarațiile lui Tusk, Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, a negat că ar fi avut loc vreo discuție cu privire la un astfel de plan, scrie Notes from Poland.

 

SOFIA

Odată cu încetarea preconizată a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina la sfârșitul acestui an, gazoductul Balkan Stream prin Bulgaria va deveni principala rută de aprovizionare a UE și a Ucrainei.Decizia a fost luată în timpul vizitei în centrul de expediere al companiei de gaze de stat Bulgartransgaz (BTG) a lui Ditte Juul Jorgensen, cel mai înalt oficial UE în domeniul energiei, relatează EURACTIV.

 

CHIȘINĂU

Regimul de la Moscova a reacționat imediat la apelul separatiștilor din Transnistria și a transmis că „protejarea cetățenilor ruși” este una dintre prioritățile sale. Să amintim contextul: Reuniunea de la Tiraspol unde s-a decis solicitarea ajutorului Moscovei a avut loc cu o zi înainte de discursul de astăzi al lui pe care Vladimir Putin îl susține în Parlamentul rus. Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, a transmis vicepremierul pentru Reintegrare într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău.

 

CITEȘTE ȘI Guvernul R. Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului

 

ANKARA

În timp ce opoziția turcă este pregătită să repete succesul electoral din 2019 în capitala Ankara la viitoarele alegeri locale, în cel mai mare oraș din Turcia, Istanbul, partidul AKP al președintelui Recep Tayyip Erdoğan și opoziția CHP sunt la egalitate. Alegerile locale sunt considerate în mare măsură un test menit să evalueze forța opoziției, care a promis în mai multe rânduri să readucă Turcia pe calea aderării la UE într-o potențială eră post-Erdoğan, relatează EURACTIV.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: