Știri din capitalele Europei, 29 ianuarie

BERLIN

Partidul de extremă-dreapta din Germania a suferit o înfrângere surprinzătoare în alegerile regionale, după două săptămâni de proteste la nivel național. Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a pierdut duminică seară alegerile districtuale din landul Turingia, care, potrivit sondajelor, era de așteptat să obțină al doilea mandat de guvernare locală, pe fondul sprijinului tot mai mare pentru politicile anti-imigrație. Turingia este considerată un bastion al AfD. Alegerile la nivel de land urmează să aibă loc în septembrie. Se așteaptă ca AfD să le câștige, potrivit Financial Times.

 

PARIS

Franța a anunțat că va face presiuni pentru a relaxa reglementările de mediu ale Uniunii Europene privind terenurile agricole în paragină în această săptămână. Acest anunț vine în contextul în care luni, tractoarele au blocat principalele autostrăzi care ies din Paris, iar protestele fermierilor din întreaga țară s-au intensificat, potrivit Reuters.

Vineri, guvernul francez a renunțat la planurile de reducere treptată a subvențiilor de stat pentru motorina agricolă și a promis o relaxare a reglementărilor de mediu, însă organizațiile de fermieri au declarat că acest lucru nu este suficient.

 

HELSINKI

Cei doi favoriți ai alegerilor prezidențiale finlandeze, fostul prim-ministru de centru-dreapta Alexander Stubbs și fostul ministru de externe al Verzilor Pekka Haavisto, vor merge în al doilea tur de scrutin pe 11 februarie, în timp ce comisarul european Jutta Urpilainen a fost eliminată cu doar 4,4%, punându-și înfrângerea în parte pe seama regulilor Comisiei Europene privind candidatura comisarilor, conform Euractiv.

 

BUDAPESTA

Ungaria și-a exprimat luni disponibilitatea pentru un compromis care să permită ca un pachet de ajutor propus de Uniunea Europeană pentru Ucraina să fie finanțat din bugetul blocului, înaintea unui summit de urgență care va avea loc joi.

Premierul Viktor Orban a fost un critic vocal al sprijinului financiar și militar al UE pentru Kiev și a menținut legături strânse cu Kremlinul de la invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie 2022, relatează Reuters.

 

PRAGA

Camera inferioară a Parlamentului ceh a aprobat vineri un amendament la legea privind armele de foc care înăsprește cerințele referitoare la deținerea acestora, la o lună de la cel mai grav atentat din istoria țării. Pachetul urmează acum să ajungă la Senat și, dacă va fi aprobat,  ava fi semnat de președintele Petr Pavel înainte de a deveni lege, conform Associated Press.

La 22 decembrie, un bărbat a ucis 14 persoane și a rănit zeci înainte de a se sinucide într-o clădire a Universității Charles din centrul orașului Praga. Atacatorul era un student în vârstă de 24 de ani pasionat de armele de foc, cu licență pentru opt arme. Autoritățile au declarat că acesta nu avea cazier judiciar și, prin urmare, nu a atras atenția autorităților.

 

VARȘOVIA

Numărul străinilor înregistrați în sistemul de asigurări sociale din Polonia (cunoscut sub numele de ZUS) a crescut cu 6% anul trecut, ajungând la 1,13 milioane. Imigranții reprezintă acum aproape 7% din totalul celor înscriși în sistem, conform Notes from Poland.

Printre naționalitățile cu cea mai semnificativă majorare numerică în 2023 se numără bielorușii (21.264) și ucrainenii (13.407). Aceștia au fost urmați de indieni (4.588), columbieni (3.535), nepalezi (3.481), filipinezi (2.870), uzbeci (2.026), turci (1.783), bengalezi (1.770) și indonezieni (1.759).

 

SOFIA

Guvernul bulgar propune renunțarea la taxele de școlarizare pentru studenții și doctoranzii din instituțiile publice de învățământ superior subvenționate de stat, a anunțat guvernul la 29 ianuarie. Eliminarea taxelor de școlarizare va facilita accesul la învățământul superior pentru toți cetățenii bulgari, indiferent de statutul social și de capacitățile financiare ale acestora, se arată în comunicat. Măsura este o continuare a politicii orientate a guvernului de a asigura o educație accesibilă, cuprinzătoare și de calitate, menționează Sofia Globe.

 

BELGRAD

Opoziția sârbă cere o anchetă internațională privind ultimele alegeri. Opoziția, care a mărșăluit vineri în semn de protest față de rezultatele alegerilor, cere anularea alegerilor naționale de luna trecută, invocând numeroase nereguli, și solicită o anchetă independentă din partea autorităților competente, scrie Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: