UNIUNEA EUROPEANĂ
Atacurile digitale, multe atribuite unor grupări susținute de Rusia, s-au dublat în Uniunea Europeană în ultimele luni. Acestea vizează, printre altele, serviciile legate de alegeri, potrivit celui mai important oficial UE în materie de securitate cibernetică.
Juhan Lepassaar, șeful Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, sau ENISA, a declarat pentru The Associated Press într-un interviu că atacurile cu motivații geopolitice au crescut constant de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022.
În ultimele șapte luni, ENISA a condus exerciții și consultări intense pentru a întări reziliența agențiilor care se ocupă de domeniul electoral în UE.
Într-un raport anual pentru 2023, agenția a remarcat o creștere a atacurilor de tip ransomware și a incidentelor care au vizat instituții publice.
Lepassaar a declarat că metodele de atac – deși în cea mai mare parte nereușite – au fost adesea testate întâi în Ucraina înainte de a fi extinse în țările UE.
PARIS | BERLIN
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron s-au pronunțat marți în favoarea permiterii Ucrainei de a ataca pozițiile rusești din interiorul Rusiei cu arme occidentale.
„Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze siturile militare de unde se trag rachete, de unde … Ucraina este atacată”, a declarat Macron la o conferință de presă comună alături de cancelarul german, după discuțiile de la Schloss Meseberg, lângă Berlin, casa oficială de oaspeți de stat a Republicii Federale Germane. În același timp, acesta a subliniat că „nu trebuie să le permitem să atingă alte ținte din Rusia și, evident, capacități civile”. Comentariile lui Macron au fost făcute în cea de-a treia și ultima zi a unei vizite de stat în Germania, precizează Deutsche Welle.
HAGA
Fostul șef al serviciilor de informații olandeze și un outsider politic, Dick Schoof, a declarat marți că va susține statul de drept și va guverna pentru toți cetățenii, după ce a fost propus ca prim-ministru al viitorului cabinet de dreapta.
Acesta a declarat că a fost rugat de cele patru partide care vor forma noul guvern să îl conducă – nu doar de către PVV, partidul naționalist al lui Geert Wilders, câștigătorul clar al alegerilor din 22 noiembrie, relatează Reuters.
Wilders a ajuns în această lună la un acord privind formarea guvernului cu alte trei partide conservatoare, după ce s-a autoexclus de la funcția de conducere.
Schoof, în vârstă de 67 de ani, este în prezent înalt funcționar la Ministerul olandez al Justiției, după ce a condus ani de zile agenția de informații AIVD și agenția antiteroristă NCTV. El a fost șeful serviciului olandez de imigrație la începutul anilor 2000.
TBILISI
Parlamentul georgian a adoptat o lege privind „agenții străini”, în ciuda protestelor de stradă de luni de zile și a avertismentelor de la Bruxelles că aceasta ar putea pune în pericol demersul de aderare a țării la UE.
Proiectul de lege, care ar trebui să intre în vigoare luna viitoare, prevede că grupurile pentru drepturile civile și instituțiile media care primesc fonduri din străinătate trebuie să se înregistreze la guvern ca „agenți străini”, în caz contrar fiind supuse unor amenzi.
Criticii au declarat că legea a fost inspirată de măsurile de represiune luate de președintele rus Vladimir Putin împotriva organizațiilor neguvernamentale și a presei independente, scrie Financial Times.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News