Știri din capitalele Europei, 29 martie

PARIS

Autoritățile franceze au identificat un site care conținea o falsă campanie de recrutare de voluntari francezi pentru a se alătura războiului din Ucraina, a anunțat joi Ministerul Apărării. Site-ul, care a fost între timp scos din uz, susținea că 200.000 de francezi sunt invitați să se „înroleze în Ucraina”, imigranții având prioritate. Un link către acest site – care semăna cu adevăratul portal de recrutare al armatei franceze – fusese postat pe X, fostul Twitter, a precizat Ministerul francez al Apărării, potrivit France 24.

Ministerul nu a numit niciun suspect în acest caz, dar un oficial guvernamental, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că site-ul poartă „semnele unui efort rusesc sau pro-rusesc ca parte a unei campanii de dezinformare care pretinde că armata franceză se pregătește să trimită trupe în Ucraina”.

 

ATENA

Guvernul premierului grec Kyriakos Mitsotakis a trecut de votul de neîncredere în legătură cu gestionarea accidentului feroviar de anul trecut în care au murit 57 de persoane, după ce în această săptămână au apărut în presă rapoarte care susțin că au fost manipulate probele.

Partidele de opoziție de stânga au depus săptămâna aceasta o moțiune de cenzură împotriva guvernului conservator, acuzându-l că „încearcă să ascundă adevărul” în urma celui mai grav accident din istoria țării, potrivit Reuters.

 

OSLO

Lipsa ouălor în magazine în timpul Săptămânii Sfinte i-a determinat pe norvegieni să se îndrepte spre supermarketurile de peste graniță, în Suedia, pentru a face rost de mâncarea tradițională de Paște. Centrul comercial Nordby din Suedia, situat chiar lângă graniță, la aproximativ 100 de kilometri sud de capitala Oslo, a fost umplut de norvegienii „disperați” care au încercat să își facă provizii de ouă. Unele magazine alimentare au fost nevoite să limiteze numărul de ouă cumpărate la trei pachete de 20 de bucăți pe gospodărie, conform The Associated Press.

Îngrijorările legate de supraproducția de ouă în Norvegia au dus la oferirea de compensații fermierilor pentru a reduce producția de ouă. Acest lucru și efectele gripei aviare au dus la o penurie, potrivit rapoartelor de presă.

 

BRATISLAVA

Slovacia a încetat săptămâna aceasta producția la ultima sa centrală electrică pe cărbune. De acum înainte, energia electrică va proveni aproape în întregime din surse nucleare și regenerabile. Centrala Vojany, situată în districtul Michalovce din estul Slovaciei, a fost inaugurată în 1966, potrivit Euronews.

Slovacia și-a programat inițial eliminarea treptată a cărbunelui pentru anul 2030, dar acum a accelerat acest proces până la jumătatea anului 2024, când se va alătura Belgiei, Austriei, Suediei și Portugaliei ca țări care nu mai folosesc cărbune.

 

SOFIA

Pe lângă criza din guvernul bulgar ca urmare a eșecului rotației prim-miniștrilor, se profilează o criză constituțională, deoarece numirea unui premier interimar pare să fie din ce în ce mai dificilă. Conform modificărilor aduse la constituție sub guvernul demisionar al lui Nikolai Denkov, în cazul unei crize de cabinet, președintele nu mai are dreptul de a numi un prim-ministru interimar la alegerea sa. În schimb, președintele trebuie să aleagă dintr-o listă de înalți oficiali considerați potențiali prim-miniștri interimari. În acest moment, lista numără un total de nouă persoane.

Modificarea constituției a fost făcută pentru a-l împiedica pe președintele Rumen Radev să guverneze prin intermediul unor guverne interimare în timpul crizelor galopante ale cabinetului și a alegerilor anticipate succesive, relatează Euractiv.

 

MINSK | VARȘOVIA

Belarus evită sancțiunile exportând lemn în UE prin Polonia, folosind documente false care sugerează că acesta provine din Kazahstan – o țară care nu are aproape deloc păduri – a constatat o anchetă de presă internațională. În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, importurile către UE de lemn care se presupune că provine din Kazahstan au explodat, crescând de 325 de ori în valoare, de la aproximativ 387.000 de euro în 2021 la aproape 126 de milioane de euro în 2023. Importurile către Polonia, de aproape 68 de milioane de euro, au reprezentat mai mult de jumătate din această cifră, explică Notes from Poland.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: