Știri din capitalele Europei, 3 aprilie

NATO

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a câștigat sprijinul tuturor țărilor NATO, cu excepția a patru, pentru candidatura sa la funcția de viitor secretar general al Alianței, iar oficialii sunt încrezători că va reuși să convingă toate statele membre înainte de summitul liderilor din iulie. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va demisiona în această toamnă, după un deceniu în această funcție. Rutte, care a fost prim-ministru timp de 14 ani, are sprijinul a 28 de state membre, printre care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. O decizie finală necesită unanimitate.

Miniștrii de Externe din cele 32 de state membre ale NATO se vor reuni astăzi la Bruxelles, unde vor avea loc discuții informale cu privire la viitorul lider al Alianței. Rutte trebuie să câștige susținerea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României. Amintim că România are propriul candidat – președintele Klaus Iohannis, singurul rival oficial al lui Rutte. Majoritatea celorlalte state membre nu văd în candidatura lui Iohannis o alternativă reală pentru Rutte, ceea ce, potrivit diplomaților NATO, înseamnă că se exercită presiuni asupra celor care încă sunt indeciși pentru a se alinia în spatele premierului olandez în numele unității Alianței, scrie Financial Times.

 

VIENA

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că este nevoie de o securitate sporită în țara sa, după ce un fost ofițer de informații austriac a fost arestat sub suspiciunea că ar fi spionat pentru Rusia. Șeful de stat a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru 9 aprilie pentru a „evalua și clarifica situația de Securitate” în urma acestor „acuzații grave”. Această țară de nouă milioane de locuitori s-a considerat în mod tradițional a fi o punte de legătură între Est și Vest, dar în ultimii ani a fost zguduită de mai multe cazuri de suspiciune de spionaj pentru Moscova, potrivit The Local Austria.

 

LISABONA

Guvernul minoritar de centru-dreapta al premierului portughez Luis Montenegro a depus marți jurământul pe fondul îndoielilor că va putea supraviețui după acest an, în condițiile în care se confruntă cu cel mai fragmentat parlament din ultimii 50 de ani de democrație. Coaliția Alianța Democratică (AD) a câștigat alegerile din 10 martie cu o diferență mică față de Partidul Socialist (PS), care a demisionat, potrivit Reuters.

Montenegro a declarat că guvernul este hotărât să guverneze până la finalul mandatului său de patru ani și jumătate și a promis să acționeze cu „umilință, spirit patriotic și capacitate de dialog”, cerând în același timp același lucru din partea opoziției.

 

NICOSIA

Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a declarat marți că i-a cerut personal șefului executivului Uniunii Europene să intervină pe lângă autoritățile libaneze pentru a împiedica navele cu refugiați sirieni să se îndrepte spre această țară insulară din estul Mediteranei. Acesta a reamintit că Libanul este beneficiarul unui ajutor financiar semnificativ din partea UE, atât pentru proprii cetățeni, cât și pentru sutele de mii de refugiați sirieni pe care continuă să îi găzduiască, însă acest ajutor nu vine fără condiții, potrivit The Associated Press.

În ultimele 48 de ore, peste 350 de migranți și solicitanți de azil, aproape exclusiv cetățeni sirieni, au ajuns în Cipru cu barca, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului cipriot. Se crede că mai multe ambarcațiuni pline cu migranți sunt pe drum.

 

BRATISLAVA

Partidul coaliției de guvernare din Slovacia a propus un amendament la legea slovacă privind ONG-urile, care ar introduce etichetarea organizațiilor care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an din fonduri străine ca „organizații cu sprijin străin” – o măsură criticată de ONG-urile slovace, care îndeamnă guvernul să nu urmeze exemplul premierului ungar Viktor Orbán, conform Euractiv.

 

SOFIA

Bulgarii cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă în prezent 23,5% din populația țării și se preconizează că vor ajunge la 27,6% până în 2034 și la 31% până la sfârșitul anului 2060, potrivit datelor privind ponderea persoanelor cu vârsta de pensionare publicate de Institutul Național de Statistică. În condițiile în care 23,5% din populația bulgară are în prezent vârsta de pensionare, experții din domeniul sănătății spun că persoanele în vârstă de peste 65 de ani din Bulgaria nu au acces garantat la servicii de sănătate, sociale și integrate de calitate și accesibile din punct de vedere financiar, în contextul în care pensia medie în Bulgaria este de 357 de euro pe lună, cea mai mică din întreaga Uniune Europeană, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: