Știri din capitalele Europei, 3 noiembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Dacă alegerile europene ar avea loc astăzi, Partidul Popular European (PPE) ar avea cu 16 locuri mai puțin decât se preconiza în august și cu trei locuri mai puțin decât cele 176 pe care le deține în prezent.

Cu toate acestea, ar continua să domine în fața celorlalte grupuri politice din UE, arată cea mai recentă proiecție realizată de Euractiv, în care se observă, de asemenea, că grupurile Stânga și Identitate și Democrație (ID), de extremă-dreaptă, au înregistrat cele mai bune poziții din august încoace.

 

BERLIN

Companiile germane, în special cele mici, și administrațiile locale trebuie să investească mult mai mult în securitatea cibernetică, în condițiile în care hackeri din ce în ce mai bine organizați le consideră ținte ușoare pentru atacuri de tip ransomware, a declarat joi biroul de securitate informatică BSI.

În raportul său anual, BSI a precizat că a înregistrat în medie două atacuri ransomware pe lună împotriva administrațiilor locale sau a întreprinderilor municipale.

Dintre acestea, 68 de atacuri ar fi avut succes. Asta chiar dacă în 2022 s-a înregistrat un nivel fără precedent al investițiilor în securitatea cibernetică, de aproximativ 7,8 miliarde de euro, a precizat biroul.

Având în vedere că firmele germane au suferit anul trecut pierderi de 203 miliarde de euro din cauza atacurilor cibernetice, este nevoie urgentă de măsuri suplimentare, chiar dacă multe companii văd măsurile de securitate ca pe un obstacol în operațiunile de zi cu zi, a mai spus acesta, potrivit Reuters.

 

HAGA

Guvernul olandez a eșuat în ultimii ani, ceea ce a dus la o lipsă de implicare a multor cetățeni. Este una dintre concluziile comisiei care a studiat percepția privind statul democratic, examinând modul în care guvernul interacționează cu cetățenii dar și cum arată interacțiunea dintre aceștia.

Recomandările comisiei arată că guvernul și politicienii ar trebui să implice mai mult cetățenii în procesul decizional, să ofere o mai bună asistență în rezolvarea problemelor și să nu sancționeze aspru greșelile minore.

Cercetătorii au subliniat că anumiți cetățeni sunt dezavantajați de funcționarea actuală a statului, în măsura în care promisiunile constituționale, inclusiv drepturi ca locuința, securitatea socială, asistența medicală și educația, nu sunt îndeplinite. Deciziile sunt adesea luate de cei care nu au niciodată problemele oamenilor obișnuiți, arată NL Times.

 

ROMA

Zone întinse din Toscana au fost afectate de inundații, soldate cu trei morți și șase persoane dispărute, în timp ce vânturi puternice și ploi torențiale au afectat centrul Italiei. Mașini au fost luate de ape, iar nivelul apei a crescut pe râul Arno, care va ieși din matcă în cursul zilei de vineri. Furtuna Ciarán a provocat peste 10 decese în Europa de Vest, scrie BBC. Vânturi de 207 km/h au fost înregistrate pe coasta de nord-vest a Franței, în timp ce furtuna a lovit și sudul Angliei, Belgia, Olanda și Germania, precum și coasta atlantică a Spaniei și Portugaliei.

 

ROMA | LJUBLJANA | ZAGREB

Miniștrii de Interne ai Sloveniei, Italiei și Croației au vorbit despre eforturile de consolidare a cooperării în ceea ce privește patrularea frontierelor de-a lungul rutei de migrație din Balcanii de Vest, cu ocazia întâlnirii de la Trieste, la 2 noiembrie. Aceștia au convenit, în principiu, asupra intensificării patrulelor mixte la frontieră, asupra introducerii unor centre comune de coordonare a poliției și organizării de reuniuni periodice ale miniștrilor și comisarilor de poliție din cele trei țări, potrivit Slovenia Times.

 

COPENHAGA

Producătorul semaglutidei, medicamentul de succes pentru scăderea în greutate, a raportat o creștere abruptă a vânzărilor și a profiturilor, pe măsură ce sistemele de sănătate din întreaga lume se grăbesc să îl folosească pentru a combate obezitatea. Vânzările de medicamente pentru diabet și obezitate ale companiei farmaceutice daneze Novo Nordisk au crescut de la 113 miliarde de coroane daneze în cele nouă luni până la sfârșitul lunii septembrie 2022 la 154 miliarde de coroane pentru aceeași perioadă din 2023.

Cu toate acestea, compania a avertizat, de asemenea, că se luptă să țină pasul cu cererea, în rezultatele sale financiare publicate joi, raportează The Guardian.

 

HELSINKI

Unu din doi debitori ipotecari finlandezi a redus cheltuielile zilnice sau a trecut la cumpărarea unor produse mai accesibile din cauza creșterii prețurilor și a ratelor dobânzilor. Cifra reiese dintr-un sondaj publicat de Danske Bank, care a arătat, de asemenea, că aproximativ jumătate dintre aceștia au fost nevoiți să reducă cheltuielile pentru consumul neesențial, cum ar fi achiziția de îmbrăcăminte și mesele la restaurant, conform YLE.

 

CHIȘINĂU

Potrivit unui sondaj efectuat de iData, aproximativ 60,6% dintre respondenții din R. Moldova sunt în favoarea aderării țării la Uniunea Europeană, în timp ce 33,1% se declară împotriva. Dintre respondenții care sunt împotriva aderării la UE, majoritatea sunt din regiunea de Nord (Ocnița), din Bălți și din Unitatea Teritorială Găgăuzia, potrivit Jurnal.md.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: