BERLIN
Social-democrații de centru-stânga din Germania au aprobat un acord de aderare la un nou guvern de coaliție, deschizând calea pentru ca Parlamentul să îl aleagă pe liderul conservator Friedrich Merz drept noul cancelar al țării, potrivit The Associated Press.
Partidul cancelarului demisionar Olaf Scholtz se va alătura unei coaliții conduse de Uniunea Creștin-Democrată de centru-dreapta a lui Merz și de partidul soră bavarez, Uniunea Creștin-Socială, care a câștigat alegerile din Germania în februarie cu 28,5%.
Social-democrații au înregistrat cel mai slab rezultat de la al Doilea Război Mondial încoace, clasându-se pe locul al treilea cu doar 16,4% din voturi. Conservatorii au însă nevoie de sprijinul lor pentru a forma o majoritate parlamentară fără Alternativa pentru Germania, formațiune de extremă-dreaptă și anti-imigrație, care s-a clasat pe locul al doilea.
MADRID | LISABONA
În timp ce fabricile, magazinele și hotelurile din Spania și Portugalia au revenit treptat la normal marți, după pana de curent din ziua precedentă, asociațiile de afaceri și companiile au început să constate dimensiunea pagubelor, scrie Reuters.
Principalul grup de lobby al mediului de afaceri spaniol, CEOE, a estimat că întreruperea va reduce produsul intern brut cu 1,6 miliarde de euro, sau 0,1%, menționând că rafinăriile de petrol ar putea avea nevoie de o săptămână sau mai mult pentru a-și relua complet activitatea.
ROMA
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a lansat un avertisment dur cu privire la nivelul alarmant de scăzut al salariilor în peninsulă, subliniind impactul profund negativ pe care acest fenomen îl are asupra capacității familiilor de a-și asigura traiul zilnic, conform Știri Diaspora.
Declarațiile liderului de la Quirinale vin pe fondul unui climat social tensionat în Italia, unde sindicatele au anunțat mai multe acțiuni de protest și greve în perioada Zilei Muncii, tocmai pentru a atrage atenția asupra acestor inegalități.
De altfel, din ce în ce mai mulți economiști italieni avertizează că lipsa unor intervenții consistente în domeniul salarizării riscă să compromită redresarea economică post-pandemie și să accentueze migrația forței de muncă calificate către alte țări din Uniunea Europeană.
VARȘOVIA
Guvernul polonez a anunțat că va lansa un program pilot de reducere a săptămânii de lucru. În prezent, polonezii lucrează, în medie, cele mai multe ore raportat la celelalte state europene, precizează Notes from Poland.
„Acesta va fi primul program-pilot de reducere a timpului de lucru în această parte a Europei, primul de o asemenea amploare în Polonia”, a declarat Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, ministrul pentru Familie, Muncă și Politică Socială.
„La mai bine de un secol de la introducerea zilei de lucru de opt ore, polonezii lucrează cu siguranță mai eficient, mai bine și mai inteligent. Este timpul ca ei să înceapă să lucreze mai puțin”, a adăugat aceasta.
Programul va permite întreprinderilor, autorităților locale, fundațiilor și sindicatelor să testeze voluntar o săptămână de lucru mai scurtă, fie prin reducerea orelor de lucru în fiecare zi, fie prin prelungirea weekendului la trei zile, fie prin acordarea mai multor zile de concediu anual.
Indiferent de metoda aleasă, organizațiile participante vor trebui să mențină salariile și numărul actual de angajați.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News