EUROPA
Valurile de căldură intense din sudul Europei au făcut ca temperaturile să depășească 40°C în țări precum Italia, Spania și Grecia, iar autoritățile locale au emis noi avertismente cu privire la riscul de incendii forestiere, scrie The Associated Press.
Experții leagă frecvența și intensitatea crescândă a acestor valuri de căldură de schimbările climatice, avertizând că astfel de fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente în regiunea sudică a Europei.
Înainte de weekend, s-au înregistrat temperaturi extreme în Italia, Grecia, Spania și Portugalia, unde atât localnicii, cât și turiștii s-au adăpostit de căldura sufocantă.
Duminică, două treimi din Portugalia se aflau în stare de alertă maximă din cauza căldurii extreme și a incendiilor forestiere, temperaturile urmând să depășească 42°C în Lisabona.
În Italia, în câteva regiuni – Lazio, Toscana, Calabria, Puglia și Umbria – urma să fie interzise unele activități în aer liber în timpul celor mai calde ore ale zilei, ca răspuns la temperaturile record. Sindicatele italiene au presat guvernul să extindă aceste măsuri la nivel național.
PARIS
Grupurile industriale europene își îndreaptă atenția către un ecosistem în dezvoltare al pământurilor rare din Franța, în încercarea de a reduce dependența de China în ceea ce privește mineralele esențiale utilizate în vehiculele electrice și turbinele eoliene, conform Financial Times.
Beijingul a perturbat lanțurile de aprovizionare cu minerale esențiale pentru tranziția energetică și a alimentat îngrijorările cu privire la o penurie iminentă de magneți permanenți atunci când a impus controale la export în aprilie, ca represalii pentru tarifele impuse de președintele american Donald Trump.
Restricțiile au dus la o scădere de 51% a exporturilor de magneți din pământuri rare din China în luna respectivă, comparativ cu luna martie, ceea ce a reprezentat o „provocare critică” pentru industria auto globală, potrivit companiei de consultanță Wood Mackenzie.
Franța a devenit principalul actor european în eforturile de a reduce dependența de China. Are mai multe proiecte „strategice” privind materiile prime critice decât orice altă țară în cadrul unui program al UE care vizează creșterea aprovizionării europene cu anumite metale, cu nouă din totalul de 47 de proiecte, dintre care două se referă la pământuri rare.
Dar este încă mult în urma Chinei, iar mai multe companii au declarat că au fost copleșite de un aflux de cereri din partea producătorilor de automobile și a grupurilor industriale.
AMSTERDAM
Numărul persoanelor din Olanda care utilizează aplicații de plată de tipul „cumpără acum, plătește mai târziu” a crescut rapid, ceea ce stârnește îngrijorări cu privire la datorii și lipsa protecției consumatorilor. Un nou studiu comandat de ING arată că aproximativ unul din trei consumatori olandezi a utilizat această formă de plată amânată, precizează NL Times.
Studiul a constatat că 10% dintre utilizatori apelează la serviciile de tip „cumpără acum, plătește mai târziu” deoarece nu dispun de fonduri suficiente în momentul achiziției. Aproximativ o treime au recunoscut că au avut probleme de plată. În 11% din cazuri, consumatorii au suportat taxe suplimentare pentru întârzierea plății. 3% nu au reușit în cele din urmă să ramburseze suma datorată. Potrivit ING, peste trei sferturi dintre cei care au întâmpinat probleme cu serviciile de tip „cumpără acum, plătește mai târziu” împrumută bani și din alte surse.
BELGRAD
Mii de protestatari au blocat duminică seara principalele artere din Belgrad și din alte orașe din Serbia, relatează Deutsche Welle.
Acțiunea a avut loc la o zi după ce demonstranții au organizat un miting de amploare în capitală, cerând alegeri anticipate și demiterea președintelui populist de dreapta Aleksandar Vucic. Activiștii anticorupție au declarat că baricadele stradale au fost o reacție la arestarea „unui număr mare de cetățeni” după mitingul de sâmbătă din centrul Belgradului, la care au participat aproximativ 140.000 de persoane.
Mass-media sârbă a raportat blocaje similare în orașe mai mici din țara balcanică.
Serbia a fost zguduită de luni întregi de proteste antiguvernamentale, declanșate de prăbușirea mortală a acoperișului unei gări în noiembrie 2024, în urma căreia 16 persoane și-au pierdut viața. Accidentul a fost atribuit în mare măsură corupției și neglijenței guvernului.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News