Știri din capitalele Europei, 30 noiembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Forțele politice europene de extremă dreapta au ajuns la un nivel record cu doar câteva luni înainte de alegerile europene, potrivit unui nou sondaj realizat de Europe Elects, consultat de Euractiv înainte de publicarea sa în cursul zilei de joi. Dacă alegerile europene ar avea loc astăzi, partidele politice de extremă-dreapta anti-UE, care s-au unit sub umbrela grupului Identitate și Democrație (ID) în Parlamentul European, ar câștiga 87 din cele 705 locuri (în prezent dețin 60 de locuri).

 

PARIS

Rămâneți, bucurați-vă de acest spectacol unic în viață!. Acesta a fost mesajul transmis miercuri de organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris, care au încercat să îi asigure pe locuitorii capitalei franceze că măsurile de securitate și restricțiile de trafic nu le vor face viața un coșmar în timpul evenimentului din 26 iulie -11 august și al Jocurilor Paralimpice care vor urma. Dar criticii, inclusiv unii membri ai Senatului, au fost nemulțumiți de planurile de a cere șoferilor să solicite online un cod QR pentru a avea acces la zonele cu trafic restricționat din Paris în timpul Jocurilor. Senatorii s-au plâns că deputații nu au fost consultați, scrie Associated Press.

 

HAGA

Politicianul olandez de extremă-dreapta, Geert Wilders, a declarat miercuri că formarea unui guvern minoritar cu el însuși ca prim-ministru este o posibilitate, după alegerile de săptămâna trecută în care Partidul Libertății (PVV) a obținut cele mai multe mandate. Cele mai mari două partide de dreapta cu care Wilders speră să colaboreze au declarat miercuri că nu sunt dispuse să intre în discuții de coaliție cu acesta, lăsându-l deocamdată fără nicio cale de a forma un guvern cu majoritate în parlament, potrivit Reuters.

 

MADRID

Barcelona ar putea avea nevoie de apă proaspătă adusă cu barca în următoarea lună, spun autoritățile din Catalonia. Miercuri au intrat în vigoare restricții de apă mai stricte pentru nord-estul Spaniei, afectat de secetă.

Catalonia suferă de cea mai gravă secetă înregistrată vreodată, iar rezervoarele care furnizează apă pentru aproximativ 6 milioane de persoane – inclusiv pentru al doilea oraș ca mărime din Spania, Barcelona – sunt umplute la doar 18% din capacitate. Prin comparație, rezervoarele Spaniei, în ansamblu, sunt la 43% din capacitatea obișnuită.

Autoritățile și experții spanioli indică impactul schimbărilor climatice asupra vremii din ce în ce mai calde și mai uscate care stă la baza secetei prelungite din Catalonia, conform Euronews.

 

VARȘOVIA | BRUXELLES

Comisia Europeană a criticat dur blocada de la granița ucraineană instituită de camionagii și fermierii polonezi, care amenință cu acțiuni în justiție împotriva guvernului de la Varșovia.

„Adevărul este că situația de la frontiera poloneză cu Ucraina mi se pare absolut inacceptabilă”, a declarat miercuri Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi. „Deși susțin dreptul oamenilor de a protesta, în întreaga UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina, o țară aflată în prezent în război, aceasta nu poate fi luată ostatică prin blocarea frontierelor noastre externe”.

Din 6 noiembrie, camionagii și fermierii polonezi au blocat tranzitul prin diferite puncte de trecere a frontierei de-a lungul graniței dintre Polonia și Ucraina. Luni, restricțiile non-stop au fost extinse la un al patrulea punct de trecere, la Medyka, agravând și mai mult criza, relatează Euronews.

 

CHIȘINĂU

Proiectele de legi care urmează a fi examinate în Parlament, precum și Monitorul Oficial, nu vor mai fi traduse în limba rusă. Guvernul Republicii Moldova a aprobat pe 29 noiembrie un proiect în acest sens. Astfel, începând cu anul viitor, statul va economisi circa 700 de mii de lei, achitați până acum anual pentru traducere, potrivit TV8.

 

KIEV

Un nou sondaj de opinie în Ucraina arată că două cincimi dintre respondenți susțin aderarea la NATO, chiar dacă aceasta înseamnă că teritoriile aflate în afara controlului Kievului rămân în afara Alianței.

În total, 40% dintre cei chestionați au declarat că susțin în totalitate sau mai degrabă ideea ca Ucraina să adere la bloc doar cu teritoriile aflate în prezent sub controlul guvernului, potrivit sondajului telefonic realizat de Rating în perioada 22-23 noiembrie pe un eșantion de 1.000 de persoane. Sprijinul pentru aderarea la NATO a scăzut la 77% de la 83% în iulie și este acum la același nivel ca în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a început invazia, potrivit Bloomberg.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: