Știri din capitalele Europei, 30 octombrie

BERLIN

Economia Germaniei s-a contractat ușor în al treilea trimestru, potrivit datelor publicate luni, în condițiile în care cea mai mare economie europeană continuă să fie afectată de puterea de cumpărare slabă și de ratele dobânzilor mai mari. Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul în termeni ajustați, a precizat biroul federal de statistică, potrivit Reuters.

 

ROMA  

Guvernul Italiei intenționează să majoreze impozitele pentru chiriile pe termen scurt în cazul proprietarilor care închiriază mai mult de un apartament, se arată într-un proiect de buget pentru 2024 consultat de Reuters.

Măsura vine ca urmare a criticilor aduse companiei Airbnb și altor platforme de închiriere pe termen scurt pentru că ar duce la lipsa de locuințe la prețuri accesibile pentru locuitorii din cele mai populare destinații turistice. Legislația italiană permite proprietarilor să își închirieze apartamentele și să plătească o rată de impozitare de 21% pe venit. Prim-ministrul Giorgia Meloni intenționează să majoreze acest impozit la 26% „în cazul închirierii pe termen scurt a mai mult de un apartament pe parcursul unui an fiscal”, se arată în proiect.

 

PARIS

Președintele Emmanuel Macron a promis că va consacra dreptul femeii la avort în Constituția franceză până anul viitor. Președintele a declarat pe X, fosta platformă Twitter, că un proiect de lege care să facă posibil acest lucru va fi prezentat cabinetului său până la sfârșitul acestui an, astfel încât „în 2024, libertatea femeilor de a face avort va fi ireversibilă”.

Avortul în Franța a fost dezincriminat printr-o lege din 1975. Cu toate acestea, Constituția nu include niciun articol care să garanteze dreptul la avort, potrivit AP.

 

REYKJAVIK,

Un val seismic a lovit peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, cu peste 5.500 de cutremure mici în ultimele zile, ceea ce indică perspectiva unei erupții vulcanice.

Islanda, situată între plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, este un punct fierbinte seismic și vulcanic, întrucât cele două plăci se deplasează în direcții opuse. În timp ce cutremurele se produc zilnic în această țară, ultimul val de cutremure a fost mai extins decât de obicei, a declarat vineri biroul de meteorologie al Islandei, relatează The Guardian.

 

LJUBLJANA

Slovenia va prelungi cu încă 20 de zile, până la 19 noiembrie, controalele poliției la frontiera cu Croația și Ungaria, a decis guvernul. Controalele se vor axa pe prevenirea terorismului, a extremismului și a criminalității transfrontaliere, a precizat acesta. Slovenia a reintrodus controalele la frontieră la 21 octombrie, în aceeași zi în cu Italia, invocând riscuri sporite de securitate din cauza bandelor de crimă organizată și a escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Controalele efectuate de polițiștii sloveni nu sunt efectuate în mod sistematic, ci se concentrează asupra vehiculelor și pasagerilor potențial suspecți, conform Slovenia Times.

 

VARȘOVIA

Guvernul polonez a aprobat o serie de modificări la legislația în domeniul construcțiilor, cu scopul de a reduce practicile care au dus la apariția multor ansambluri de locuințe noi cu apartamente mici, înghesuite unele lângă altele, adesea cu puțină lumină naturală, intimitate sau spații verzi.

Noile norme, care includ creșterea distanței dintre blocurile de pe parcelele învecinate și stabilirea unor cerințe pentru locurile de joacă și spațiile verzi, vor intra în vigoare în aprilie 2024, potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

Partidele pro-UE din Bulgaria obțin o victorie semnificativă în alegerile localeÎn turul al doilea, bătălia se va da între cele două principale forțe parlamentare – coaliția dintre Continuăm Schimbarea (de centru), respectiv Bulgaria Democratică (de centru-dreapta) sau partidul conservator populist GERB, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: