Știri din capitalele Europei, 31 ianuarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Liderii Uniunii Europene vor propune joi organizarea unei dezbateri anuale cu privire la un pachet de ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, într-un efort de a depăși opoziția Ungariei, potrivit draftului negocierilor de la summit.

Ajutorul UE ar urma să contribuie la acoperirea nevoilor Ucrainei pentru perioada 2024-2027, cu 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine și 17 miliarde de euro sub formă de granturi de la bugetul UE pentru a oferi Kievului o finanțare stabilă în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei. Ungaria, care cultivă legături strânse cu Moscova, a făcut presiuni pentru o revizuire anuală care i-ar da dreptul de veto asupra plăților în fiecare an. Acest lucru contravine ideii de finanțare previzibilă și alte țări UE îl resping, dar dacă banii trebuie să provină din bugetul UE, este nevoie de unanimitate între cele 27 de țări UE, astfel încât este necesar acordul Ungariei, potrivit Reuters.

 

BRUXELLES

Portul belgian Zeebrugge a fost blocat marți, provocând ambuteiaje pe drumurile din jur, în timp ce un val de proteste ale fermierilor s-a răspândit în întreaga Europă. Autoritățile din portul de la Marea Nordului, unul dintre cele mai mari din Europa, au declarat că toate drumurile de acces au fost blocate marți, în cadrul unei demonstrații care va afecta schimburile comerciale, inclusiv importurile și exporturile de alimente către și dinspre Marea Britanie, Irlanda și Scandinavia, relatează Associated Press.

 

PARIS

Aproape una din trei mărci de apă minerală din Franța este supusă unui tratament de purificare care ar trebui să fie folosit doar pentru apa de la robinet, a anunțat marți presa, citând o anchetă guvernamentală. Dezvăluirile cotidianului Le Monde și ale postului de radio Radio France vin după ce Nestlé a recunoscut că a tratat apa pentru marile sale mărci, inclusiv Perrier și Vittel, cu ajutorul luminii ultraviolete și al filtrelor cu carbon activ. Un raport din 2022 iulie al autorității IGAS a constatat că „aproape 30% dintre mărci sunt supuse unui tratament care nu este în conformitate” cu reglementările franceze privind apa minerală, scriu publicațiile. Raportul „arăta clar că cifra de 30% subestimează fenomenul”, au adăugat ei.

Legislația franceză, bazată pe o directivă a Uniunii Europene, interzice dezinfectarea apei minerale, care ar trebui să fie de o calitate naturală ridicată înainte de îmbuteliere. „Până în prezent nu a fost identificat niciun risc pentru sănătate legat de calitatea apei îmbuteliate”, a adăugat sursa citată. Dar „nu ar fi prudent să se ajungă la concluzia că riscurile pentru sănătate sunt complet sub control, în special cele microbiologice”, potrivit unui fragment din raportul IGAS, relatează France24.

 

VIENA

Austria a urcat două poziții în Indexul de percepție a corupției realizat de Transparency International, ocupând acum locul 20 din 180 de țări.  Deși măsurile anticorupție ale țării au demonstrat o oarecare eficiență, există încă motive de îngrijorare. Directorul general al Transparency International-Austria (TI-Austria), Alexander Picker, consideră că această îmbunătățire este o „mărturie care dă de gândit Republicii” și avertizează asupra deziluziei tot mai mari față de politică. În urmă cu cinci ani, Austria se afla pe locul al 12-lea la nivel mondial și pe locul al 10-lea în Europa. Scandalurile recente au contribuit la o scădere notabilă a clasamentului, conform Vienna Online.

România se clasează pe locul 63 din 180, după Muntenegru și înainte de Bulgaria.

CITEȘTE ȘI Cum a reușit establishment-ul european să ajute extrema-dreaptă să redevină atrăgătoare

 

VARȘOVIA | BERLIN

În timpul unei vizite la Berlin, noul ministru polonez de Externe, Radosław Sikorski, a cerut Germaniei să „se gândească în mod constructiv” la „compensațiile” pentru pierderile suferite de Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sikorski a evitat însă să folosească cuvântul „despăgubiri”, care a devenit un subiect controversat în timpul fostului guvern al partidului Lege și Justiție (PiS). De asemenea, acesta s-a angajat să „pună capăt războiului rece” pe care PiS l-a purtat împotriva UE și a Germaniei, potrivit Notes from Poland.

În 2022, guvernul PiS a lansat o cerere de despăgubiri de război în valoare de până la 1,3 trilioane de dolari pe care Germania le datorează încă Poloniei. Berlinul insistă însă că problema a fost rezolvată legal cu mult timp în urmă și că nu mai sunt datorate alte compensații.

 

SOFIA

Parchetul bulgar a emis marți, 30 ianuarie, un mandat european de arestare pentru șase spioni ruși suspectați de atacuri teroriste care au vizat fabrici și depozite de armament din Bulgaria.

Bulgaria investighează aceste atacuri de la prima explozie produsă în 2011 la fabrica de arme EMCO din apropierea satului Lovnidol. Euractiv înțelege că atacul a vizat o cantitate mare de muniție destinată Georgiei. Mandatele de arestare au fost aprobate de tribunalul bulgar, care a declarat că au fost strânse „multe dovezi” împotriva celor șase ruși, ale căror nume nu au fost încă făcute publice.

 

CHIȘINĂU

Republica Moldova a semnat marți un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a asigura finanțarea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa, marcând primul pas spre construcția a ceea ce va deveni un coridor vital pentru conectarea Moldovei la Uniunea Europeană, arată  Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: