Știri din capitalele Europei, 31 iulie

BERLIN | BEIJING

Ministerul de Externe al Germaniei l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Berlin, a declarat miercuri un purtător de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă. Motivul invocat a fost un atac cibernetic din 2021 asupra agenției de cartografiere a guvernului german de către „actori ai statului chinez”, potrivit Deutsche Welle.

„Ne opunem cu hotărâre unor astfel de activități cibernetice îndreptate împotriva Germaniei și… susținem un comportament responsabil și bazat pe reguli în spațiul cybernetic”, a declarat purtătorul de cuvânt Sebastian Fischer, adăugând că „pericolul reprezentat de spionajul chinez și atacurile cibernetice chineze” nu ar trebui subestimat.

Ținta a fost Agenția Federală pentru Cartografie și Geodezie (BKG) din Frankfurt, care analizează, printre altele, imagini detaliate din satelit. Este prima dată din 1989 când ambasadorul Chinei la Berlin este convocat în audiență.

 

MADRID

Sute de pompieri sprijiniți de avioane de transport de apă se luptă să stăpânească două incendii de vegetație care au făcut ravagii în estul Spaniei. O mare parte din restul țării a intrat în alertă roșie de căldură și incendii, potrivit Reuters.

Un incendiu în Benasau, în regiunea estică a Valenciei, a forțat serviciile de urgență să evacueze câteva sute de locuitori, ca măsură de precauție. Pompierii au declarat că „incendiul evoluează în condiții favorabile” în urma eforturilor depuse în cursul nopții.

 

VARȘOVIA

Ministerul Mediului din Polonia a prezentat planurile de înființare a 14 „păduri comunitare” care vor contribui la crearea unor „inele verzi” în jurul orașelor mari. Pădurile vor oferi locuitorilor un loc de recreere și de contact cu natura, contribuind totodată la îndeplinirea promisiunii guvernului de a reduce tăierile de păduri. Ministerul afirmă că acestea vor fi ușor accesibile pentru 13 milioane din cei peste 36 de milioane de locuitori ai Poloniei, conform Notes from Poland.

 

BUDAPESTA | UE

Decizia recentă a Ungariei de a relaxa restricțiile privind vizele pentru vizitatorii ruși deschide porțile pentru spioni, iar liderii UE ar trebui să ia contramăsuri urgente, potrivit Partidului Popular European (PPE), cel mai mare din Parlamentul UE. Într-o scrisoare văzută de Financial Times, Manfred Weber, președintele PPE, a declarat că această decizie le va permite rușilor neavizați să călătorească nestingheriți prin cea mai mare parte a UE și ridică „probleme grave de securitate națională”. Weber i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a ridica problema la următorul summit al liderilor din octombrie.

Luna aceasta, Ungaria a publicat detaliile unui nou sistem rapid de vize pentru cetățenii din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, care pot intra în Ungaria fără controale de securitate sau alte restricții. Budapesta a declarat că mulți dintre cei care vor beneficia de acest sistem vor participa la construirea unei centrale nucleare cu tehnologie rusească.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: