UNIUNEA EUROPEANĂ
În ultimele luni, tinerii din Europa au ieșit în stradă și au ocupat campusurile universitare în speranța de a influența politicienii, dar sunt încă în urma europenilor mai în vârstă atunci când vine vorba de a-și exprima nemulțumirile la secția de votare. Cel mai recent sondaj al Eurobarometrului a arătat că 63% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani – și care se află în pragul vârstei de a vota – sunt susceptibili de a vota în iunie, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de ciclul electoral anterior, dar sub media de 71% pentru toate grupele de vârstă, precizează Financial Times.
Germania, Belgia, Malta și Austria au redus vârsta de vot la 16 ani în speranța de a crește participarea la vot. Printre alte măsuri se numără facilitarea votului studenților din străinătate sau online, precum și reducerea vârstei la care se poate candida.
NATO
Miniștrii de Externe ai NATO s-au reunit vineri în capitala cehă pentru a pregăti summitul liderilor din această vară, în timp ce Alianța își sporește sprijinul pentru Ucraina și țările elimină, una câte una, restricțiile privind modul în care Kievul poate folosi armamentul furnizat de Occident pentru a răspunde la invazia Rusiei, potrivit The Associated Press.
La o zi după ce președintele american Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să folosească muniție americană pentru a ținti poziții în interiorul Rusiei în scopul limitat de a apăra Harkovul, numeroși miniștri, inclusiv cei din Olanda, Finlanda, Polonia și Germania, și-au exprimat aprobarea față de această decizie, afirmând că Ucraina are dreptul absolut de a se apăra de atacurile care provin de pe teritoriul rusesc.
PARIS
În campania electorală pentru alegerile europene din 6-9 iunie, liderul partidului populist de dreapta, Adunarea Națională (RN), Jordan Bardella, a promis că va lupta pentru interesele francezilor. Dar Bardella – care a preluat șefia RN de la Marine Le Pen în 2022 – și colegii săi au votat adesea în Parlamentul European în contradicție cu poziția partidului. Voturile sale împotriva problemelor pe care partidul pretinde că le susține – drepturile femeilor, tranziția la energia regenerabilă și ajutorul pentru gospodăriile vulnerabile – ridică întrebări cu privire la ceea ce reprezintă RN, în timp ce conduce lista de candidați ai partidului său pentru alegerile parlamentare europene, potrivit France24.
ROMA
Aproape unu din zece tineri italieni trăiește în sărăcie, iar 60% dintre ei consideră că un loc de muncă nu îi va ajuta prea mult să iasă din această situație, potrivit unui nou raport care contrazice puternic afirmațiile premierului Giorgia Meloni, potrivit cărora partidul său a redus riscul de sărăcie, relatează Euractiv.
Aproape o zecime – 9,4% – dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani din Italia trăiesc în sărăcie, în timp ce mai mult de unu din patru tineri crede că nu va termina școala, potrivit concluziilor raportului „Tomorrow (Im)possible” al organizației Save the Children. Raportul evidențiază că 17,9% dintre adolescenți spun că părinții lor se chinuie să acopere cheltuielile pentru hrană, îmbrăcăminte și facturi, în timp ce 11,6% recunosc că nu-și permit să cumpere pantofi noi chiar și atunci când au nevoie.
BRATISLAVA
O tentativă de asasinat împotriva premierului slovac Robert Fico, la 15 mai, a avut un impact semnificativ asupra electoratului, potrivit unor sondaje recente, deoarece partidul său, Smer, pare să fi acumulat un teren considerabil înainte de alegerile europene, potrivit Euractiv.
Înainte de tentativa de asasinat, majoritatea sondajelor preziceau o victorie clară a principalului partid de opoziție, Slovacia Progresistă, un partid liberal pro-occidental. Potrivit agenției Ipsos, al cărei sondaj a fost realizat după 15 mai, partidul lui Fico conduce acum cu 24,4%, urmat de PS, care se situează la 23,5%.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News