BERLIN
Un deputat al partidului de extremă-dreapta Alternative für Deutschland (AfD) a fost arestat luni sub acuzația de afișare de simboluri totalitare interzise, vecinii fraternității sale plângându-se că auzeau adesea salutul nazist „Sieg Heil”.
Proaspăt alesul Daniel Halemba, în vârstă de 22 de ani, urma să preia locul în parlamentul regional bavarez în cursul zilei de luni. El este membru al fraternității studențești Teutonia Praga, ale cărei spații au fost percheziționate de poliție în septembrie. În timpul raidului, au declarat oficialii, au fost găsite simboluri interzise – constituția Germaniei interzice afișarea simbolurilor regimurilor totalitare, cum ar fi svastica, precizează The Guardian.
VIENA | LONDRA
Pacienți din Austria și Marea Britanie au fost spitalizați după ce au folosit medicamente Ozempic contrafăcute, au anunțat autoritățile sanitare din ambele țări.
Hipoglicemia și convulsiile au fost raportate ca efecte secundare grave ale utilizării stilourilor Ozempic contrafăcute, care ar fi putut conține insulină în loc de semaglutide, ingredientul activ, potrivit Biroului Federal pentru Siguranța în Asistența Medicală (BASG) din Austria. „Din cauza calității netestate a medicamentului contrafăcut, a posibilelor impurități și a ingredientelor necunoscute, aceste medicamente contrafăcute pot fi, de asemenea, un pericol de moarte”, a declarat agenția austriacă, conform Euronews.
HAGA
Angajatorii se folosesc din ce în ce mai mult de locuințe pentru a-i atrage pe lucrători. În loc de o mașină de serviciu, companiile oferă ajutor în intermedierea închirierii de locuințe sau în plasarea de locuințe pe proprietatea proprie, ca o modalitate de a deveni atractive pe o piață a forței de muncă restrânsă, pe fondul unui deficit de locuințe în Olanda.
„Locuința este considerată o nouă condiție de angajare”, a declarat directorul BLG Wonen, Frank Soede, pentru Telegraaf. „Toată lumea obișnuia să vrea o mașină de serviciu, dar acum spațiul de locuit este noul Sfânt Graal.”
Majoritatea companiilor din Olanda consideră că este responsabilitatea lor să îi ajute pe angajați să găsească o locuință adecvată, potrivit BLG Wonen, o filială a Volksbank. Dintre companiile care nu oferă încă opțiuni de cazare, 86% indică faptul că intenționează să îi ajute pe angajați cu locuințe în viitor, precizează NL Times.
ROMA
Viitorul prim-ministru al Italiei ar putea fi ales direct de către popor dacă proiectul de reformă constituțională prezentat luni de guvernul premierului Giorgia Meloni, ca parte a promisiunii sale electorale de a introduce o „a treia republică”, va fi promulgat.
Proiectul de lege, care urmărește să asigure stabilitatea guvernului și să creeze o legătură mai puternică între votul poporului și formarea guvernului, prevede un prim-ministru ales direct, precum și o lege care ar acorda coaliției sau partidului câștigător 55% din locurile din parlament, facilitând astfel adoptarea legilor sale, potrivit Euractiv.
NICOSIA
Cipru dublează capacitatea de cazare a principalei sale tabere de primire a migranților, în condițiile în care țara insulară se pregătește pentru un potențial aflux mare de persoane în cazul în care criza din Israel și Gaza se va agrava, au anunțat luni autoritățile.
Tabăra de primire Pournara – situată la periferia capitalei Nicosia, cu o capacitate de 1,153 de persoane – va înregistra o creștere a personalului pentru a oferi în mod adecvat îngrijirile necesare noilor sosiți și pentru a accelera procesarea cererilor de azil, a declarat ministrul cipriot de Interne, Constantinos Ioannou, într-o declarație, anunță AP.
PRAGA
Trei companii energetice, printre care se numără Westinghouse din SUA, EdF din Franța și KHNP din Coreea, și-au depus ofertele finale pentru construirea celui mai nou reactor al Republicii Cehe la centrala nucleară Dukovany, în contextul în care țara încearcă să devină mai independentă din punct de vedere energetic și să se debaraseze de combustibilii fosili. Compania de electricitate CEZ, controlată de stat, a declarat marți că va evalua ofertele pentru acest contract de mai multe miliarde de dolari înainte de a trimite decizia sa guvernului pentru aprobarea finală a câștigătorului, conform AP.
HELSINKI
Numărul familiilor cu venituri mici din Finlanda care se luptă să pună mâncare pe masă aproape că s-a dublat față de anul trecut. Acest lucru reiese din rezultatele unui sondaj realizat de Salvați Copiii Finlanda, care a constatat că 14% dintre copiii din gospodăriile cu venituri mici au declarat că familia lor duce frecvent lipsă de alimente. Cifra corespunzătoare în 2022 a fost de 7,5%.
Se estimează că în Finlanda există 120.000 de copii care trăiesc în familii cu venituri mici, potrivit YLE.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News