Știri din capitalele Europei, 4 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

O avalanșă de importuri chinezești la preț redus va agrava pericolul economic pe care îl reprezintă tarifele impuse de Donald Trump pentru Europa, avertizează analiștii, determinând Bruxelles-ul să pregătească măsuri pentru a se proteja de un val de bunuri ieftine din Asia. Impactul direct al tarifelor de 20% impuse de președintele american asupra produselor UE a stârnit temeri cu privire la perspectivele producătorilor din blocul comunitar, deja afectați de taxele impuse de SUA asupra mașinilor și oțelului.

Comisia pregătește noi tarife de urgență pentru a răspunde, au declarat oficialii, adăugând că au intensificat supravegherea fluxurilor de import, potrivit Financial Times.

 

ROMA

Sistemul public de sănătate din Italia a devenit din ce în ce mai dependent de cadre medicale temporare, din sistemul privat, însă ceea ce a fost inițial gândit ca o soluție rapidă a dus la costuri mari, agravând situația, în loc să o rezolve. Între ianuarie și august 2023, guvernul a cheltuit 476,4 milioane de euro cu plata personalului medical independent – dublu față de suma cheltuită în anul precedent.

Deși cifrele par să scadă, cheltuielile cu medicii și asistentele din zona privată au ajuns la aproape o jumătate de miliard de euro în 2024, potrivit Autorității Naționale Anticorupție (ANAC). Un factor-cheie al acestei tendințe este diferența semnificativă de remunerare dintre lucrătorii permanenți din domeniul sănătății și liber-profesioniști. Sindicatul național al asistenților medicali Nursing Up a declarat pentru Euractiv că un asistent medical angajat permanent câștigă aproximativ 1 500 de euro pe lună după plata impozitelor.

 

SOFIA

Guvernul Bulgariei a supraviețuit unei moțiuni de cenzură parlamentară inițiată de un partid de opoziție pro-rus pentru un presupus eșec în politica externă a țării. Moțiunea depusă de partidul Vazrazhdane și susținută de două mici grupuri naționaliste a criticat poziția pro-occidentală a guvernului, sprijinul său pentru Ucraina și sancțiunile în vigoare împotriva Moscovei.

Moțiunea a fost respinsă în parlamentul cu 240 de locuri, cu 150 de voturi împotrivă și 54 în favoare. Partidul de centru-dreapta GERB, care conduce guvernul de coaliție, a condamnat moțiunea de cenzură ca fiind o încercare de a compromite adoptarea monedei euro la începutul anului 2026, care ar consolida integrarea europeană a Bulgariei, precizează Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: