Știri din capitalele Europei, 4 februarie

PARIS | UNIUNEA EUROPEANĂ

UE se va apăra dacă interesele sale sunt vizate, a declarat Emmanuel Macron, în timp ce liderii blocului au îndemnat la discuții – dar și la un răspuns ferm dacă este necesar – ca răspuns la amenințarea din weekend a lui Donald Trump de a impune tarife punitive.

„Dacă interesele noastre comerciale sunt atacate, Europa, ca o adevărată putere, va trebui să se facă respectată și, prin urmare, să reacționeze”, a declarat președintele francez în timp ce sosea luni la Bruxelles pentru o reuniune informală de apărare cu alți lideri.

Ultimele „alegeri și declarații” ale administrației noului președinte american „determină Uniunea Europeană să fie mai unită și mai activă pentru a răspunde la problemele de securitate colectivă”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

 

LONDRA

Partidul de extremă-dreapta Reform UK al lui Nigel Farage a depășit Partidul Laburist, aflat la guvernare în Marea Britanie, devenind i cea mai populară formațiune politică din țară, arată un sondaj, reflectând nemulțumirea publicului față de premierul Keir Starmer la mai puțin de șapte luni de mandat.

Sondajul, realizat de YouGov pentru ziarul Times, arată că, dacă mâine ar avea loc alegeri generale, 25% dintre alegătorii britanici ar alege Partidul Reform, 24% ar alege Partidul Laburist, iar 21% ar vota pentru conservatori, scrie Reuters. Avansul redus al Partidului Reform în fața Partidului Laburist în sondaj – care a intervievat 2.465 de persoane în perioada 2-3 februarie – se încadrează în marja de eroare, a declarat YouGov.

 

NUUK | WASHINGTON

Groenlanda intenționează să interzică donațiile străine și anonime către partidele sale politice, după ce administrația lui Donald Trump a declarat că președintele american ia în considerare preluarea controlului asupra vastei insule arctice.

Guvernul Groenlandei a prezentat luni o propunere parlamentară de urgență pentru a proteja „integritatea politică” a țării înainte de alegerile prevăzute pentru 6 aprilie. Acesta a avertizat cu privire la o amenințare „îngrijorătoare”, deoarece donațiile modeste din altă parte ar fi „colosale” pe insula cu doar 57.000 de locuitori.

Donațiile străine sau anonime „ar putea distorsiona complet șansele partidelor groenlandeze de a participa la o campanie electorală”, a declarat guvernul. Acesta a făcut referire în mod explicit la donațiile făcute de Elon Musk, cel mai bogat om din lume, în recentele alegeri din SUA în favoarea lui Trump, precum și la „vulnerabilitatea” Groenlandei la influența străină, potrivit Financial Times.

 

SOFIA

Bulgaria și-a depășit planul de creștere a cheltuielilor militare și nu se așteaptă în viitorul apropiat o alta la nivelul de 5% cerut de președintele american Donald Trump, a declarat luni premierul bulgar, Rosen Zhelyazkov.

„Un număr semnificativ de țări NATO nu ajung la 2% cheltuieli de apărare, deci este încă prea devreme să vorbim despre o nouă creștere. Odată cu achiziționarea F-16, Bulgaria a atins 3% din PIB (pentru apărare), astfel încât Bulgaria a depășit obiectivele UE”, a declarat prim-ministrul Zhelyazkov.

Acesta a participat luni la o reuniune la care au participat liderii UE, Regatului Unit și secretarul general al NATO, conform Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: