Știri din capitalele Europei, 4 octombrie

ATENA

Ministerul Educației din Grecia introduce sancțiuni stricte pentru părinții care amenință sau agresează verbal cadrele didactice, ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în care părinții au intrat în conflict cu personalul școlar cu privire la deciziile care implică copiii acestora. Părinții care strigă, insultă sau amenință profesorii riscă o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin un an, precum și sancțiuni financiare.  Dacă confruntarea implică violență fizică, pedeapsa minimă crește la doi ani, conform Kathimerini.

 

LONDRA

Boris Johnson a cerut organizarea unui referendum privind statutul Marii Britanii de membru al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), o mișcare care va crește probabil presiunea asupra celor care candidează la șefia Partidului Conservator pentru a-i urma exemplul. Fostul prim-ministru a declarat pentru Daily Telegraph că există un „argument puternic” pentru un vot privind CEDO, pe care unii conservatori îl consideră un obstacol în calea eforturilor acestora de a deporta solicitanții de azil în Rwanda, precizează The Guardian.

Apartenența Marii Britanii la convenție a devenit unul dintre cele mai disputate subiecte în lupta pentru conducerea Partidului Conservator. Unii conservatori au dat vina pe Curtea de la Strasbourg, care interpretează convenția, pentru eșecul guvernului anterior de a pune în aplicare planul de deportare în Rwanda, chiar dacă acesta a fost de fapt blocat de Curtea Supremă a Marii Britanii.

 

VARȘOVIA

Polonia este principalul producător de baterii litiu-ion din Europa și al doilea la nivel mondial, după China. Cu toate acestea, viitorul industriei este acum sub semnul întrebării, în condițiile în care UE ia în considerare norme mai stricte privind emisiile, care ar putea afecta în special economia poloneză dependentă de cărbune. În luna februarie a acestui an, a intrat în vigoare Regulamentul privind bateriile, o lege a UE care reglementează producția și gestionarea deșeurilor de baterii. Acesta va fi însoțit de o serie de acte delegate care vor stabili norme detaliate pentru funcționarea pieței bateriilor, precizează Notes from Poland.

Aceste acte sunt încă în curs de negociere la Bruxelles, dar există îngrijorări cu privire la faptul că acestea ar putea duce la sfârșitul poziției dominante a Poloniei în sectorul bateriilor, care urmează să joace un rol-cheie în electrificare și în tranziția energetică. Alte state membre doresc, de asemenea, să ia o parte din ceea ce, potrivit firmei de consultanță McKinsey, va reprezenta o piață de 400 de miliarde de dolari până în 2030.

 

SARAJEVO

Cel puțin 14 persoane au murit vineri în urma inundațiilor din Bosnia și Herțegovina, alte câteva fiind date dispărute, în timp ce ploile torențiale și alunecările de teren au distrus locuințe, drumuri și poduri în centrul țării, au declarat oficialii, potrivit Reuters.

Municipalitatea Jablanica, la aproximativ 70 km sud-vest de capitala Sarajevo, unde au fost raportate decesele, a rămas complet izolată după ce legăturile rutiere și feroviare au fost distruse.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: