Știri din capitalele Europei, 4 septembrie

BERLIN

Partidul de centru-dreapta Uniunea Creștin Democrată (CDU) din Germania a deschis calea pentru discuții de coaliție cu alianța populistă de stânga BSW (Alianța Sahra Wagenknecht – Rațiune și Justiție) și cu social-democrații cancelarului Olaf Scholz, de centru-stânga, în landul Turingia, după ce alegerile regionale au redus posibilitățile unei formațiuni centriste, conform Euractiv.

 

ATENA

De sub lacul Mornos din Grecia centrală, care începe să se micșoreze, resturile înnămolite ale unor case reapar după aproape 45 de ani de când satul care se afla aici a fost scufundat sub apă, relatează Reuters.

După o iarnă aproape fără zăpadă, o vară cu valuri de căldură și luni cu ploi puține și secetă în cea mai mare parte a Greciei, uriașul lac artificial care furnizează apă pentru aproape jumătate din populația Greciei a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele decenii.

 

MADRID

Poliția din sudul Spaniei a împiedicat furtul a aproape o jumătate de tonă de măsline, în timp ce începe sezonul de recoltare al țării și fructele profitabile devin o țintă tentantă pentru hoții oportuniști și bandele criminale profesioniste. Verdeo – sau colectarea măslinelor verzi – are loc la începutul toamnei și marchează începutul sezonului de recoltare. În cursul acestei săptămâni, în provincia Sevilla, ofițerii din cadrul Gărzii Civile spaniole au împiedicat furtul a 465 kg de măsline în apropierea orașului Albaida del Aljarafe, precizează The Guardian.

 

LISABONA

O municipalitate de lângă Lisabona a anunțat că va oferi 105 locuințe mai ieftine pentru profesorii care lucrează în regiune, dar locuiesc la mai mult de 60 de kilometri de școlile la care predau.

„Scopul nostru este să atragem talente și să atragem cei mai buni profesori să vină și să predea în municipalitatea Cascais, astfel încât factorul locuință să nu stea în calea atragerii acestor talente”, a declarat Nuno Piteira Lopes, vicepreședinte al Consiliului municipal Cascais. Lopes spune că sunt disponibile imediat patru case, care pot găzdui 16 profesori, conform Euronews.

 

BUCUREȘTI | BUDAPESTA | TBILISI | BAKU

România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan au lansat marți un proiect comun de instalare a unei linii electrice pe sub Marea Neagră, menită să aducă în Uniunea Europeană mai multă energie regenerabilă din estul Caucazului. Proiectul, aprobat de liderii celor patru țări în 2022, a luat amploare după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei și a scos în evidență dependența UE de energia rusească, în contextul creșterii abrupte a prețurilor. De atunci, blocul comunitar a încercat să renunțe la energia rusească, potrivit The Associated Press.

Cablul ar urma să lege Azerbaidjanul, care este considerat ca având un potențial substanțial de generare a energiei în cadrul parcurilor eoliene din Marea Caspică, de România și Ungaria, prin Georgia.

 

KIEV

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a demisionat în cadrul unei ample remanieri guvernamentale, menită să dea ceea ce președintele Volodimir Zelenski a calificat drept „o nouă vigoare” țării sale aflate în dificultate. Plecarea lui Kuleba – anunțată într-o notă scrisă de mână – a avut loc în contextul în care Rusia își continuă neîncetat barajul aerian. Cel puțin 7 persoane au murit în urma unui atac cu rachete în orașul Liov din vestul țării, iar 38 au fost rănite, conform The Guardian.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: