Știri din capitalele Europei, 6 decembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

73% dintre europeni consideră că nivelul lor de trai va scădea în următorul an, potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat în această dimineață.  Aproape jumătate (47%) și-au văzut deja nivelul de trai redus. Pentru 26% acest lucru nu s-a întâmplat, dar se așteaptă ca nivelul lor de trai să scadă în următorul an. Conform studiului, 37% au dificultăți în a-și plăti facturile uneori sau în cea mai mare parte a timpului. În România, 54% au dificultăți în a-și plăti facturile mai tot timpul, în timp ce 75% se confruntă cu astfel de probleme din când în când.

Majoritatea europenilor (53%) doresc ca Parlamentul European să joace un rol mai important, o opinie majoritară în 21 de state membre.  De asemenea, majoritatea (57%) și-a exprimat interesul față de viitoarele alegeri pentru PE și 68% declară că ar fi probabil să voteze dacă alegerile europene ar avea loc peste o săptămână – cu nouă puncte mai mult decât în urmă cu 5 ani.

Românii consideră că prioritățile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul economic și crearea de noi locuri de muncă (42%), urmată de problemele ce țin de sănătatea publică (35%) și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (32%). Când vine vorba despre părerea despre beneficiile aduse țării noastre în urma aderării la blocul comunitar, 69% consideră că România beneficiază de pe urma apartenenței la UE, în timp ce 26% nu sunt de acord.

 

BERLIN

Partenerii de coaliție ai Germaniei își vor intensifica miercuri eforturile pentru a găsi o modalitate de a acoperi cele 17 miliarde de euro de care este nevoie pentru bugetul de anul viitor, după ce nu au reușit să rezolve criza, sporind incertitudinea cu privire la planurile financiare ale celei mai mari economii europene. Eșecul discuțiilor decisive între liderii coaliției înainte de miercuri înseamnă că este puțin probabil ca Parlamentul să aprobe un buget pentru 2024 până la sfârșitul anului, lăsând în incertitudine planurile de cheltuieli, de la proiecte climatice la beneficii și alte cheltuieli ale autorităților locale, scrie Reuters.

 

PARIS

Parlamentul francez a adoptat o lege care îi protejează pe agricultori de plângerile vecinilor privind zgomotul sau mirosul urât provenind din activitățile agricole, pentru a pune capăt proceselor „abuzive” intentate de foști orășeni care au cumpărat case la țară.

Proiectul de lege, propus de deputatul majorității guvernamentale Nicole Le Peih și susținut de guvernul centrist al președintelui Emmanuel Macron, a fost aprobat cu 78 de voturi pentru și 12 împotrivă în cursul nopții de luni spre marți și va trece acum la Senat.Guvernele franceze îi curtează de mult timp pe agricultori, un sector influent pe care Parisul îl ignoră pe propria răspundere.

Țara are o istorie de conflicte între foști orășeni care cumpără case la țară și apoi se plâng de cântatul cocoșilor, de lătratul câinilor, zgomotul mașinilor agricole sau de mirosul de bălegar, potrivit France 24.

 

HELSINKI

Marea majoritate a finlandezilor se opun ca engleza să devină o „limbă comună” în Finlanda, potrivit unui sondaj de opinie. 70% dintre respondenți au declarat că sunt complet sau oarecum de acord cu faptul că Finlanda nu ar trebui să se prezinte ca o țară în care te poți descurca doar în limba engleză. În același timp, 80% dintre participanții la sondaj au declarat că sunt de părere că este discriminatoriu să servești clienții doar în limba engleză. În toamna anului trecut, Universitatea Aalto din Finlanda și-a anunțat intenția de a-și revizui normele referitoare la limbile străine, punând un accent mai mare pe predarea în limbile finlandeză și suedeză, ca răspuns la criticile recente privind prevalența predării în limba engleză, conform YLE.

 

SOFIA

Compania petrolieră rusească Lukoil ia în considerare toate opțiunile posibile pentru viitorul afacerilor sale din Bulgaria, inclusiv vânzarea celei mai mari rafinării din Balcani, Neftochim Burgas, și a vastei sale rețele de benzinării și depozite de petrol din țară, a anunțat marți compania, potrivit Euractiv. Cu 220 de benzinării și nouă baze petroliere în Bulgaria, Lukoil deține în prezent o poziție dominantă în producția și depozitarea combustibililor petrolieri, fiind principalul furnizor de combustibil pentru avioane din regiune.

 

ANKARA | ATENA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va zbura joi în Grecia, într-o vizită menită să îmbunătățească relațiile neliniștite din punct de vedere istoric din regiune.  Erdogan și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis vor supraveghea discuții comune la nivelul cabinetului și consultări comerciale. Vor fi semnate o serie de acorduri de cooperare ca parte a așa-numitei „agende pozitive”, menită să ocolească disputele de lungă durată și adesea volatile.

După ani de tensiuni și un risc iminent de confruntare militară, aliații NATO încearcă să restabilească încrederea și să transmită un mesaj oportun de cooperare în zona tulbure din estul Mediteranei, conform Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: