BERLIN
Liderul conservator german Friedrich Merz nu a reușit să obțină marți, în primul tur de scrutin, majoritatea parlamentară necesară pentru a deveni cancelar, într-un eșec neașteptat pentru noua coaliție cu social-democrații de centru-stânga, precizează Reuters.
Merz, în vârstă de 69 de ani, care și-a condus conservatorii din CDU/CSU spre o victorie în alegerile federale din februarie și a obținut de atunci un acord de coaliție cu social-democrații de centru-stânga (SPD), a obținut doar 310 voturi în camera inferioară a Parlamentului, a declarat președintele Bundestagului, Julia Kloeckner. El avea nevoie de 316 pentru a-și asigura o majoritate.
Bundestag-ul are acum 14 zile la dispoziție pentru a-l alege pe Merz sau pe un alt candidat cancelar cu o majoritate absolută.
COPENHAGA
Ultimul producător european de ingrediente pentru unele antibiotice vitale își închide cea mai mare fabrică internă și transferă o parte din producție în China, dând o lovitură eforturilor Bruxelles-ului de a reduce dependența de medicamente din Asia.
Xellia Pharmaceuticals, care înregistrează pierderi, a declarat că nu poate supraviețui în fața concurenței chineze decât dacă își mută multe dintre produse la fabrica din China, scrie Financial Times.
Jumătate dintre ingredientele farmaceutice active (API) ale Xellia figurează pe lista recentă a Uniunii Europene a medicamentelor critice sau esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății.
Marți, compania daneză a anunțat personalul că își va închide fabrica din Copenhaga, ceea ce va duce la pierderea a 500 de locuri de muncă. Deocamdată, aceasta va păstra o unitate europeană mai eficientă din punct de vedere al costurilor la Budapesta.
SOFIA | ATENA
În următorii 5 ani, Bulgaria va furniza Greciei apă din râul Arda, un gest extrem de important pentru agricultura din nordul țării vecine. Acest lucru a fost consemnat într-o declarație comună semnată la sfârșitul săptămânii trecute de miniștrii Afacerilor Externe ai celor două țări – Georg Georgiev și Georgios Gerapetritis.
Apele râului Arda sunt de mare importanță pentru ecosistemul acvatic din această parte a Greciei, unde nu se poate cultiva pământul fără resursele râului, conform Euractiv.
„Declarația comună garantează furnizarea de către Bulgaria a unei cantități suficiente de apă pentru o perioadă de cinci ani, asigurând astfel funcționarea fără probleme și continuă a sistemului de irigații și a producției agricole în regiunea de frontieră Evros, după expirarea acordului bilateral relevant de 60 de ani dintre Grecia și Bulgaria”, a precizat Ministerul elen al Afacerilor Externe într-un comunicat.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News