Știri din capitalele Europei, 6 martie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Șeful Frontex a ripostat în urma unui raport al Ombudsmanului Uniunii Europene care pune la îndoială faptul că agenția de securitate a frontierelor este bine echipată pentru a proteja drepturile omului. Context: În urma morții a sute de persoane într-un naufragiu în largul coastelor grecești anul trecut, Ombudsmanul Emily O’Reilly, a lansat o anchetă privind operațiunile agenției. Săptămâna trecută, aceasta a concluzionat că normele actuale nu permit Frontex să protejeze în mod corespunzător drepturile omului și a solicitat modificări legislative.

„Înțeleg logica pe care o urmează ombudsmanul. Nu prea sunt de acord cu ea în ceea ce privește o serie de lucruri, a declarat ieri șeful Frontex, Hans Leijtens, jurnaliștilor. Noi nu suntem agenția europeană de recuperare și salvare. Suntem agenția europeană de gardă de frontieră și de coastă”, a adăugat acesta, potrivit Financial Times.

 

PARIS | CHIȘINĂU

Republica Moldova și Franța vor semna acorduri de cooperare în domeniul apărării și al economiei în timpul unei vizite pe care președintele moldovean Maia Sandu o va efectua joi la Paris, a anunțat președinția franceză într-un comunicat.

Puterile occidentale încearcă să sporească sprijinul pentru Republica Moldova pe fondul a ceea ce se tem că sunt eforturi tot mai mari din partea Rusiei de a destabiliza țara. În paralel cu vizita lui Sandu, statele occidentale vor avea o convorbire audio găzduită de Franța pentru a discuta despre creșterea sprijinului pentru Kiev, dar și pentru Chișinău, precizează Reuters.

 

BERLIN

Joi nu va exista acces la Aeroportul Frankfurt pentru pasagerii care pleacă, cel mai mare aeroport din Germania fiind afectat de greve, a anunțat miercuri operatorul aeroportuar Fraport. Aproximativ 25.000 de membri ai personalului de securitate de la Lufthansa, reprezentați de sindicatul Verdi, vor ieși din nou în stradă, deoarece negocierile salariale sunt în continuare blocate. Personalul este în general angajat de companii private care verifică pasagerii, personalul și bagajele la intrările în zona de securitate în numele poliției federale germane. Din cauza controalelor de securitate insuficiente, pasagerii care urmează să decoleze nu vor putea avea acces la aeroport, a explicat un purtător de cuvânt al operatorului aeroportuar Fraport, conform Deutsche Welle.

 

HAGA

Deoarece munca se desfășoară din ce în ce mai mult în format digital, angajatorii au la dispoziție din ce în ce mai multe date. Ca urmare, tot mai mulți lucrători sunt controlați, monitorizați și evaluați de un algoritm. Acest lucru poate avea consecințe asupra satisfacției lor profesionale și a sănătății lor mintale, conform NL Times.

Nu sunt disponibile cifre concrete, dar cercetătorul Djurre Das de la Institutul Rathenau consideră că este probabil ca fiecare lucrător să se confrunte cu o anumită formă de management digital. „Cele mai cunoscute exemple sunt, bineînțeles, în economia de platformă, unde managerul este complet automatizat. Dar acest lucru se întâmplă și în organizațiile obișnuite, mult mai subtil”, a declarat Das pentru ziar.

Cercetătorii au intervievat 60.000 de angajați. 28% dintre aceștia au experimentat un control mai mare ca urmare a noilor tehnologii. Acest grup raportează o povară mentală mai mare, un sentiment de autonomie diminuat și, în mod remarcabil, o productivitate mai scăzută. Creșterea productivității este adesea citată ca fiind obiectivul managementului algoritmic.

 

ROMA

Italia a dat oficial undă verde misiunii europene EUNAVFOR Aspides în Marea Roșie pentru a contracara atacurile rebelilor șiiți Houthi, în ceea ce Alessandro Politi, directorul Fundației Colegiului de Apărare al NATO, spune că este un pas crucial pentru Europa și alte țări, potrivit EURACTIV.

 

STOCKHOLM | BUDAPESTA

Marți, președintele Ungariei a semnat în mod oficial un proiect de lege care aprobă candidatura Suediei la NATO, eliminând ultimul obstacol după 18 luni de întârzieri. Semnătura președintelui Tamás Sulyok a fost necesară pentru a pune în vigoare un proiect de lege care a fost adoptat luna trecută în Parlamentul ungar, în urma unor luni de lupte ale aliaților Ungariei pentru a convinge guvernul naționalist al acesteia să ridice obstacolul în calea aderării Suediei, conform The Associated Press.

 

BUDAPESTA

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că țara sa nu îl va susține pe Mark Rutte, premierul olandez demisionar, ca viitor secretar general al NATO. Rutte, un șef de guvern cu o vechime îndelungată, a obținut deja sprijinul celor mai mari membri ai NATO.

În ultimii ani, Olanda s-a numărat printre țările UE care și-au exprimat cel mai vocal îngrijorarea cu privire la regresul democratic din Ungaria. „Cu siguranță nu putem susține alegerea în funcția de secretar general al NATO a unei persoane care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat Szijjártó, relatează The Guardian.

 

SOFIA

Adunarea Națională a Bulgariei a votat pe 6 martie aprobarea demisiei guvernului Nikolai Denkov, intrat în funcție cu nouă luni în urmă. Demisia lui Denkov, depusă în Parlament la 5 martie, s-a bazat pe un plan convenit între coalițiile We Continue the Change-Bulgaria Democratică și GERB-UDF, cele mai mari două grupuri parlamentare, pentru ca guvernul să rămână în funcție timp de nouă luni și pentru ca postul de prim-ministru să fie „girat” către Maria Gabriel de la GERB-UDF, scrie Sofia Globe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: