UNIUNEA EUROPEANĂ
Uniunea Europeană a vizat miercuri Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, compania mamă a Google, Meta, proprietarul Facebook, și ByteDance, compania mamă a TikTok, în cadrul noilor norme digitale menite să limiteze puterea de piață a companiilor online.
Cele șase companii au fost clasificate ca fiind „gardieni digitali” care trebuie să se supună celui mai înalt nivel de control în temeiul Legii privind piețele digitale a blocului comunitar.
Actul include o listă de lucruri pe care trebuie și nu trebuie să le facă și care urmărește să împiedice giganții din domeniul tehnologiei să acapareze noile piețe digitale, sub amenințarea unor amenzi uriașe sau chiar a posibilității de desființare a companiei, relatează Quartz.
BERLIN
Cancelarul Olaf Scholz a îndemnat miercuri opoziția și guvernele regionale din Germania să ajute la reducerea „birocrației” care încetinește cea mai mare economie a Europei, în timp ce, la jumătatea mandatului său, guvernul său se confruntă cu ratinguri scăzute în sondaje și cu o reputație marcată de conflicte interne, conform AP.
Dincolo de acestea, bugetul Germaniei pentru anul viitor include reduceri de cheltuieli în toate domeniile, cu excepția apărării, în anticiparea creșterii viitoarei datorii, a anunțat marți guvernul, dar criticii sunt îngrijorați de „fondurile speciale” extrabugetare care nu sunt contabilizate în bugetul oficial, conform Euractiv.
PARIS
Marine Le Pen și partidul său, Rassemblement National, se bucură în prezent de un mare succes. Francezii acordă cea mai mare încredere partidului de extremă-dreapta, iar imaginea lui Le Pen se îmbunătățește constant. Ea este acum al doilea cel mai popular politician.
Acest lucru reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de institutul ViaVoice pentru Libération, care confirmă poziția ei ca fiind a doua cea mai populară figură politică, cu 37% de opinii pozitive. Doar Edouard Philippe, fostul prim-ministru al lui Emmanuel Macron și potențial candidat la alegerile prezidențiale în 2027, o devansează. Imaginea lui Le Pen s-a îmbunătățit în ultimele luni. Majoritatea o consideră „curajoasă” (60%), dar un număr similar o consideră „autoritară” (61%), potrivit Euractiv.
ROMA
Veneția va testa un sistem de bilete începând din primăvara anului viitor, unde vizitatorii de o zi vor plăti 5 euro pentru a intra în centrul istoric al orașului italian, în încercarea de a reduce numărul de turiști.
Executivul consiliului orașului a susținut marți această măsură, la doar câteva săptămâni după ce UNESCO a recomandat ca Veneția să fie adăugată pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, în parte din cauza impactului turismului de masă, conform The Guardian.
LISABONA
Medicii portughezi cer condiții de muncă mai bune și salarii mai mari. Aceștia se numără printre numeroșii lucrători din domeniul sănătății din Europa care sunt îngrijorați de sectorul public. Printre solicitări se numără creșterea salariilor, limitarea numărului de ore suplimentare pe care trebuie să le efectueze și reducerea turei de urgență de la 18 ore la 12 ore.
Pe parcursul acestui an, au fost organizate deja opt zile de grevă. Sindicatele medicilor plănuiesc în continuare două zile de grevă și un protest de amploare în noiembrie.
„NHS (Serviciul Național de Sănătate) portughez se confruntă cu numeroase probleme în prezent. Avem o lipsă de medici de familie, sunt 1,6 milioane de persoane fără medic de familie”, a declarat pentru Euronews Joana Bordalo e Sá, președintele sindicatului Federației Naționale a Medicilor (FNAM). Ea a precizat că mulți dintre colegii ei se mută din sectorul public în sectorul privat sau pleacă în alte țări.
PRAGA
Cehia este pregătită să ajute Ucraina să organizeze alegeri parlamentare și prezidențiale în 2024, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că acestea ar avea nevoie de sprijin din partea aliaților occidentali, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Drake, pentru Euractiv.
BRATISLAVA
Un sentiment de neliniște învăluie Slovacia, care se pregătește pentru alegerile generale anticipate din 30 septembrie. În urma demisiei premierului Eduard Heger, după un mandat tumultuos, Robert Fico este considerat favorit. Dacă va fi ales, Fico va prelua funcția pentru a patra oară, relatează Financial Times.
VARȘOVIA
Cel mai mare producător de energie electrică din Polonia, compania de stat PGE, a retras o strategie de accelerare a tranziției către neutralitatea climatică la mai puțin de o săptămână după ce a anunțat-o. Decizia vine în urma plângerilor depuse de lucrătorii din minele de cărbune – un grup influent din punct de vedere politic – cu privire la aceste planuri. Potrivit surselor, guvernul a luat în considerare posibilitatea de a da curs cererilor minerilor, respectiv de a-l demite pe directorul general al PGE, Wojciech Dąbrowski, scrie Notes from Poland.
LJUBLJANA
Guvernul sloven intenționează să impună o taxă pe activele bancare ca măsură temporară pentru a contribui la finanțarea reconstrucției Sloveniei după inundațiile devastatoare de la începutul lunii august, potrivit Slovenia Times.
LONDRA
Potrivit unei anchete, trei mari companii au deversat ilegal anul trecut apă uzată în zilele în care nu ploua, arată BBC. Practica, cunoscută sub numele de „deversare uscată”, este interzisă deoarece poate duce la concentrații mai mari de reziduuri în fluxurile de apă. Thames, Wessex și Southern Water au deversat colectiv ape uzate prin această metodă timp de 3.500 de ore în 2022.
BERNA
O comisie parlamentară elvețiană a votat marți pentru a îndemna guvernul să expulzeze în mod sistematic spionii ruși și alți spioni care amenință securitatea Elveției prin activități ilegale de informații. Comisia pentru afaceri externe a camerei inferioare a Parlamentului a adoptat moțiunea cu 11 voturi pentru, 9 împotrivă și o abținere. Aceasta reprezintă un pas procedural care ar necesita o autorizare mai largă din partea executivului elvețian pentru a intra în vigoare, potrivit AP.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News