ROMA | BERLIN | PARIS
Giorgia Meloni este presată de partenerilor Uniunii Europene pentru a „alege o tabără” în războiul comercial transatlantic, aceasta exercitând un drept de veto efectiv asupra unei inițiative a unor state membre mari pentru ca Bruxelles-ul să riposteze dur la tarifele SUA. Premierul italian – care are relații de prietenie cu președintele american Donald Trump – se opune unei presiuni franco-germane de a intensifica răspunsul Uniunii Europene la așa-numitul „tarif reciproc” de 20% care urmează să fie impus exporturilor sale, precizează Financial Times.
Parisul și Berlinul se numără printre statele membre care îndeamnă Comisia Europeană să aplice măsuri împotriva exporturilor americane de servicii, cum ar fi tehnologia, ca răspuns la măsurile lui Trump care afectează peste 360 de miliarde de euro din comerțul său.
MADRID
Zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Spania în cel mai recent protest împotriva speculațiilor imobiliare și pentru a cere prețuri accesibile pentru locuințe. Sindicatul chiriașilor din Madrid afirmă că 1,4 milioane de gospodării spaniole cheltuiesc mai mult de 30% din venitul pentru locuințe, cu 200.000 de familii mai mult decât acum 10 ani, scrie The Guardian.
Accesul la locuințe a devenit problema socială numărul unu în Spania, deoarece o combinație de speculații imobiliare și apartamente destinate turiștilor au dus costul locuințelor închiriate dincolo de posibilitățile de trai ale oamenilor.
VIENA
Austria a închis mai multe puncte de trecere a frontierei cu vecinii săi, Ungaria și Slovacia, în încercarea de a limita răspândirea febrei aftoase. Slovacia a declarat marți situație de urgență după ce boala a fost descoperită în trei ferme, potrivit Euronews.
Miercuri, Ungaria a înregistrat primul focar din ultimii 50 de ani al acestei boli extrem de infecțioase, ceea ce a determinat țara să desfășoare forțe de ordine și să lanseze măsuri de dezinfecție pentru a limita răspândirea bolii într-o zonă învecinată cu Slovacia și Austria.
VARȘOVIA
Premierul Donald Tusk a anunțat că Polonia va lansa o campanie menită să descurajeze migranții care vor să intre în țară pe la granița cu Belarus. Campania le va atrage atenția că Polonia a suspendat dreptul de a solicita azil și a consolidat frontiera pentru a preveni trecerile ilegale. Din 2021, zeci de mii de migranți și solicitanți de azil – în principal din Orientul Mijlociu, Asia și Africa – au încercat să treacă în Polonia și în alte țări ale Uniunii Europene cu încurajarea și asistența autorităților din Belarus.
Acesta nu a precizat care ar fi aceste țări. Cu toate astea, datele polițiștilor de frontieră polonezi arată că, în 2024, cele șapte naționalități care au depus cel mai des cereri de azil pe la trecerea din Belarus au fost etiopienii, eritreenii, somalezii, sirienii, sudanezii, yemeniții și afganii, conform Notes from Poland.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News