ATENA | BUCUREȘTI
Un virus mortal care afectează oile și caprele continuă să facă ravagii în fermele din Grecia și România, determinând ambele guverne să impună restricții asupra transportului de animale pentru a stopa răspândirea bolii. Ciuma caprelor, cunoscută și sub denumirea de „Peste des Petits Ruminants” (PPR), a fost detectată în Grecia pentru prima dată în luna iulie. Acest virus extrem de contagios a fost identificat inițial pe Coasta de Fildeș în 1942, deși nu infectează oamenii, poate ucide până la 70 % din animalele infectate.
Focarul inițial a apărut la mijlocul lunii iulie în Tesalia, un centru agricol al Greciei, care încă se reface după inundațiile devastatoare din septembrie anul trecut, care au provocat pagube financiare de până la 2,5 miliarde de euro și au decimat animalele din regiune, conform Euractiv.
NICOSIA
Președintele Ciprului a acceptat o invitație la o reuniune mediată de ONU care va încerca să relanseze discuțiile privind unificarea insulei divizate, deși nu este clar dacă liderul cipriot turc Ersin Tatar va fi de acord să participle.
Nikos Christodoulides a declarat într-un discurs susținut sâmbătă târziu, conform unei transcrieri trimise de biroul său, că a fost propusă o reuniune la New York pe 13 august cu scopul de a relansa discuțiile privind problema Ciprului, veche de decenii. Christodoulides a adăugat că speră că organizarea reuniunii „va conduce la rezultate pozitive care nu pot fi altele decât reluarea discuțiilor”, conform Bloomberg.
SOFIA
Una dintre problemele majore ale Bulgariei este aderarea la zona euro. Sofia speră să adere la moneda unică în 2025, însă dificultățile politice din ultimii ani fac acest lucru puțin probabil. În Bulgaria cresc îngrijorările legate de instabilitatea politică, care ar putea perturba mai multe negocieri în curs cu Uniunea Europeană, potrivit Euronews.
În urma anunțului de luni privind alegerile parlamentare anticipate – a șaptea rundă de alegeri în ultimii trei ani – se pun întrebări cu privire la cine va ocupa funcția de comisar al Bulgariei, o numire prevăzută pentru sfârșitul lunii. Fostul ministru adjunct bulgar de Externe, Milen Keremedchiev, a declarat că se așteaptă ca luptele electorale care au început în UE să aibă un impact asupra alegerii comisarului.
În plus, una dintre principalele probleme ale Bulgariei este aderarea la zona euro. Sofia speră să adere la moneda unică în 2025, însă dificultățile politice din ultimii ani fac acest lucru puțin probabil.
VARȘOVIA
O mare majoritate a polonezilor (73%) se opun acordării dreptului de a solicita azil migranților care trec frontiera din Belarus și majoritatea sunt, de asemenea, în favoarea măsurii guvernului de a facilita folosirea armelor de foc de către polițiști pentru a proteja frontiera. Studiul notează că a existat o schimbare în constatările sale încă din primele etape ale crizei de la frontiera cu Belarus în 2021. În luna septembrie a acelui an, 52% dintre polonezi se opuneau permiterii acestor migranți să solicite azil, în timp ce 33 % erau pentru. Majoritatea celor care trec granița din Belarus provin din țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, scrie Notes from Poland.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News