Știri din capitalele Europei, 7 august

ROMA

Două persoane au murit și alte aproximativ 30 sunt date dispărute pe mare după ce două nave de migranți au naufragiat în largul insulei Lampedusa din sudul Italiei, a anunțat duminică paza de coastă, adăugând faptul că 57 de persoane au fost salvate. Într-o operațiune separată, 34 de migranți au fost ridicați cu elicopterul de pe o stâncă din Lampedusa, unde erau blocați de vineri seara, în urma unui alt naufragiu, a anunțat serviciul italian de salvamont, potrivit Reuters.

 

BERLIN

Formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a declarat că Uniunea Europeană este un „proiect eșuat” în forma sa actuală. Declarația a fost făcută în cadrul convenției partidului său, care a avut loc duminică în orașul Magdeburg, în estul țării, în urma căruia a fost adoptat programul pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. În text se afirmă că UE a „eșuat complet” în toate domeniile importante, inclusiv în politica de migrație și climă, și respinge euro ca monedă. Cu toate acestea, partidul nu a cerut ieșirea Germaniei din UE. În schimb, AfD solicită ca UE să fie reînființată ca o „federație de națiuni europene”, relatează AP și ZDF.

 

VIENA

Constituția austriacă ar putea include în curând dreptul de a plăti în numerar. Cancelarul Karl Nehammer a propus acest amendament după ce Partidul Libertății, de extremă dreapta, a acuzat actualul guvern de conspirație pentru interzicerea numerarului, care ar fi folosit ca mijloc de urmărire a cetățenilor săi, scrie Quartz.

 

AMSTERDAM

Zeci de fermieri olandezi au prezentat terenurile altora ca fiind ale lor pentru a cere subvenții europene, se arată într-un raport publicat de site-ul de investigații Follow The Money. În 2017, comisia națională de silvicultură Staatsbosbeheer a descoperit că mii de hectare din terenurile sale au fost „revendicate” de fermieri pe hârtie. De atunci, autoritățile olandeze au descoperit că 231 de ferme au solicitat subvenții UE pentru terenuri agricole care nu le aparțin, precizează Dutch News.

 

PARIS

Populația din închisorile franceze a atins un maxim istoric la 1 iulie, depășind pragul de 74.000, potrivit Ministerului Justiției, continuând să crească după ce a atins 120% din capacitate în aprilie.  În prezent, există 74.513 persoane încarcerate într-o țară cu o capacitate a închisorilor de 60.666. Această cifră este cu 2.446 mai mare decât anul trecut și mult mai mare decât la începutul verii 2020, când pandemia Covid-19 a dus la o scădere drastică a numărului de deținuți.  Acum, că un nou val de sentințe a fost pronunțat în urma unei săptămâni de revolte ca răspuns la împușcarea mortală a lui Nahel M. de către poliție la 27 iunie, numărul celor încarcerați este pe cale să crească, scrie France24.

 

 

MADRID

Este Spania „condamnată” la șomaj? Deși piața muncii a înregistrat noi recorduri, numărul șomerilor fiind la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, Spania se află încă în fruntea ratei șomajului din UE. În acest moment, Spania are mai mulți șomeri decât Grecia (11,1%), Suedia (7,9%) sau Lituania (7,5%) și se află cu mult în urma unor țări ale căror statistici prezintă cele mai bune date, precum Malta (2,6%), Polonia (2,6%) sau chiar Olanda (3,5 %), conform Euronews.

 

LISABONA

Un incendiu de pădure în centrul Portugaliei a devastat o suprafaţă de aproximativ 7.000 de hectare şi a mobilizat peste o mie de pompieri duminică, a anunţat Protecţia Civilă, în timp ce ţara iberică se confruntă cu un val de caniculă.

 

CITEȘTE ȘI Un incendiu a distrus o suprafaţă de 7.000 de hectare de pădure în centrul Portugaliei

 

HELSINKI

Helsinki plantează copaci pentru a se pregăti pentru inundații, valuri de căldură și alte efecte ale efectelor crizei climatice. Locuitorii din Helsinki vor trebui să se pregătească în special pentru inundații, ploi torențiale și valuri de căldură prelungite cauzate de criza climatică, indică o nouă analiză, conform Helsinki Times.

 

LJUBLJANA

Slovenia s-a confruntat cu „cel mai mare dezastru natural” din istoria sa, a declarat sâmbătă premierul Robert Golob, după ce inundațiile devastatoare au provocat pagube estimate la 500 de milioane de euro, au ucis trei persoane și au distrus drumuri, poduri și case, conform Al Jazeera. Inundațiile au fost provocate de ploile torențiale de vineri, care au făcut ca râurile să se lărgească rapid și să se reverse în case, câmpuri și orașe. Serviciul meteorologic din Slovenia a declarat că în mai puțin de o zi a plouat echivalentul unei luni.

 

VARȘOVIA

Operatorul polonez de conducte PERN a declarat că a oprit pomparea printr-o secțiune a conductei Druzhba, care leagă Rusia de Europa, după ce a detectat sâmbătă o scurgere, dar se așteaptă ca debitul să fie reluat marți. PERN a precizat că nu există niciun indiciu care să indice că o terță parte ar fi cauzat scurgerea, care vine în urma unei serii de atacuri asupra conductelor care transportă petrol și gaze rusești de la invazia Moscovei din Ucraina în 2022, precizează Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: