Știri din capitalele Europei, 7 mai

 BERLIN | BRUXELLES

Autoritățile de la Bruxelles au percheziționat marți biroul din Parlamentul European al unui proeminent deputat german de extremă-dreapta, a anunțat biroul procurorului general al Germaniei.

Maximilian Krah, candidatul principal al partidului Alternativa pentru Germania (AfD) la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, a fost cercetat îndeaproape după ce un asistent al său a fost arestat luna trecută, fiind suspectat de spionaj pentru China. Jian Guo – un cetățean german care a lucrat pentru Krah de la alegerea sa în legislativul Uniunii Europene în 2019 – a fost acuzat că a lucrat pentru un serviciu de informații chinez și că a transmis în mod repetat informații despre negocieri și decizii în Parlamentul European în luna ianuarie. Procurorii susțin că acesta spiona, de asemenea, disidenții chinezi din Germania, conform The Associated Press.

 

PARIS

Publicul francez nu dispune de informații esențiale cu privire la viitoarele alegeri europene și la rolul Parlamentului European și, în același timp, are atitudini în general pesimiste cu privire la Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj de opinie realizat în exclusivitate de institutul de sondaje francez Viavoice pentru presa franceză, precizează France24.

Puțin sub 50% dintre francezi sunt interesați de alegerile europarlamentare, 48% dintre ei declarându-se neinteresați de scrutinul din iunie. Aproape jumătate (46%) dintre francezii intervievați cred că viitoarele alegeri permit alegătorilor să aleagă membrii Comisiei Europene – ceea ce nu este cazul – și doar 40% au răspuns corect „fals” la o întrebare care întreba dacă votul se va desfășura în două tururi.

 

ROMA

Un sindicat italian a cerut ca partidele politice să fie „eliminate” din postul public de televiziune Rai, în timp ce jurnaliștii de la acest post au intrat în grevă în semn de protest față de „controlul sufocant” pe care l-ar exercita guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni asupra activității lor. Coaliția de guvernare a fost acuzată că influențează programele, inclusiv cenzurarea temelor care nu sunt în ton cu poziția sa de dreapta.

Greva de luni a avut loc pe fondul unei dezbateri tot mai intense în Italia cu privire la influența politică în mass-media, după ce Rai a fost acuzată că a cenzurat un monolog antifascism care urma să fie citit în cadrul uneia dintre emisiunile sale de televiziune de către autorul Antonio Scurati, potrivit The Guardian.

 

LONDRA

Partidul Liberal-Democrat din Marea Britanie a anunțat luni că va depune o moțiune de cenzură în Parlament împotriva guvernului premierului Rishi Sunak pentru a încerca să forțeze organizarea de alegeri generale în iunie, după ce conservatorii aflați la putere au suferit pierderi importante în sondajele locale, scrie Reuters.

Conservatorii au pierdut 474 de locuri în consiliile locale la alegerile de săptămâna trecută, potrivit unei centralizări a BBC, în timp ce principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, a câștigat 186, iar liberal-democrații și-au mărit numărul cu 104.

 

VARȘOVIA

Dispozitive de interceptare au fost găsite într-o cameră în care premierul polonez Donald Tusk urma să se întâlnească marți cu cabinetul său, a declarat un oficial. Miniștrii cabinetului se întâlneau la Katowice, un oraș din sud-vestul Poloniei, unde Tusk participa la o conferință economică, relatează The Associated Press.

Jacek Dobrzyński, purtătorul de cuvânt al șefului serviciilor secrete poloneze, a declarat că un control de securitate de rutină a scos la iveală echipamente care ar putea fi folosite pentru înregistrări sau pentru ascultarea conversațiilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: