HAGA
În Olanda se fac pregătiri pentru un studiu european de proporții care vizează să stabilească dacă medicamentele existente, ușor de procurat și la prețuri accesibile, pot ameliora simptomele pacienților care suferă de efecte pe termen lung ale Covid (long Covid). Studiul se va concentra inițial pe medicamente utilizate în mod obișnuit și ieftine, inclusiv pe cele pentru diabet. Această boală restricționează semnificativ sau, în unele cazuri, împiedică complet activitățile zilnice normale.
Pacienții experimentează deja cu medicamente și tratamente dezvoltate inițial pentru alte afecțiuni medicale, în încercarea de a-și atenua simptomele, relatează NL Times.
COPENHAGA
Parlamentul Danemarcei a adoptat joi o lege care face ilegală arderea Coranului în locuri publice, încercând să detensioneze relațiile cu țările musulmane după o serie de proteste daneze în timpul cărora cartea sfântă a islamului a fost arsă, provocând indignare. Danemarca și Suedia s-au confruntat în acest an cu o serie de proteste publice în care activiști anti-islam au ars sau au deteriorat în alt mod copii ale Coranului, declanșând cereri ca guvernele nordice să interzică această practică, relatează Reuters.
ATENA | ANKARA
Pe lângă declarația privind „relațiile de bună vecinătate”, 15 acorduri au fost semnate ieri la Atena de către miniștrii care reprezintă Grecia și Turcia, un semn, spun analiștii, care demonstrează cât de revoluționară a fost vizita președintelui turc. Printre acestea se numără un program de vize pe 12 luni care va permite numărului tot mai mare de turiști turci să viziteze insulele grecești din apropiere pe tot parcursul anului fără a fi nevoiți să solicite permis, conform The Guardian.
LONDRA
Downing Street se confruntă cu solicitări pentru o anchetă după ce a dezvăluit că spioni ruși ar fi vizat parlamentari, colegi, funcționari publici și jurnaliști britanici cu atacuri cibernetice în ultimii opt ani Aceștia ar fi fost, de asemenea, în spatele unui atac informatic care a influențat alegerile din 2019.
The Guardian menționează că guvernul britanic l-a convocat joi pe ambasadorul rus pentru a admonesta Moscova pentru încercările „susținute” de a se amesteca în politica britanică începând din 2015. Ca urmare, Ministerul Afacerilor Externe a impus sancțiuni împotriva a doi membri ai unui grup de hackeri numit Star Blizzard, printre care se numără un agent al serviciilor federale de securitate rusești (FSB).
Leo Docherty, un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe, a declarat că multe dintre sutele de atacuri cibernetice asupra parlamentarilor, colegilor săi și a altor persoane au fost nereușite, dar a identificat două atacuri cibernetice în 2018 și 2019 despre care guvernul crede acum că au fost efectuate de Star Blizzard.
VARȘOVIA
Orașul Cracovia din sudul Poloniei a fost înregistrat ca având al doilea cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din lume la un moment dat, ieri dimineață. Doar Delhi, în India, a avut o calitate a aerului mai proastă în acel moment, potrivit serviciului global de monitorizare IQ Air. În multe orașe învecinate din provincia Małopolska, a cărei capitală este Cracovia, dar care nu sunt incluse în clasamentul IQ Air, nivelurile de poluanți din aer erau și mai ridicate. Acest lucru a determinat autoritățile regionale să emită avertismente oficiale privind poluarea aerului în multe orașe, sfătuind locuitorii să-și limiteze activitatea fizică în aer liber și cantitatea de aer pe care o lasă să intre în casele lor, conform Notes from Poland.
Potrivit IQ Air, în 2022, dintre orașele mari ale țării noastre, Cluj-Napoca are cumulat cea mai proastă calitate a aerului. Este întrecut doar de comunele Ojdula (jud. Covasna) și Sântana de Mureș (jud. Mureș).
PRAGA
Cehia are o nouă nominalizare pe prestigioasa listă a patrimoniului cultural imaterial mondial UNESCO, după ce a reușit să includă în listă procesul de producere manuală a sticlei. Arta fabricării sticlei are o tradiție seculară în Cehia, datând din perioada medievală. Primul cuptor de sticlă a fost aprins în Boemia în 1376, iar până în secolul al XVII-lea, o importantă industrie a sticlei a fost înființată în nordul țării.
În ciuda industrializării, producția de sticlă artizanală a supraviețuit până în prezent. Peste 5.000 de sticlari, cioplitori, graficieni, pictori, producători de bijuterii și designeri lucrează în fabrici de sticlă, ateliere de familie și studiouri din întreaga țară, iar produsele lor artizanale sunt căutate în întreaga lume, conform Radio Prague International.
BUCUREȘTI | CHIȘINĂU
Ministerul Afacerilor Externe al României anunţă că se alătură Regatului Unit în demersul de a expune public şi a condamna încercările repetate ale Rusiei de a influența procesele politice şi electorale din state democratice, inclusiv din R. Moldova, transmite Știri.md.
„În acest sens, considerăm deosebit de relevantă şi expunerea recentă în R. Moldova a acţiunilor de interferenţă hibridă vizând alegerile locale din noiembrie 2023. Manifestăm îngrijorare faţă de amploarea şi complexitatea acestor acţiuni, pe care le considerăm inacceptabile”, precizează MAE român.
TIRANA
De luni de zile, partidele de opoziție albaneze au folosit rachete de semnalizare și zgomot pentru a perturba Parlamentul, în semn de protest față de ceea ce descriu ca fiind regimul autoritar al Partidului Socialist aflat la guvernare.
Joi, legislatorii au adoptat bugetul anual și alte proiecte de lege, în ciuda afirmațiilor opoziției potrivit cărora socialiștii de stânga au blocat înființarea unor comisii care să investigheze acuzațiile de corupție guvernamentală.
Tensiunile au început în octombrie, chiar înainte ca procurorii să îl acuze pe Sali Berisha, fost prim-ministru și președinte, în prezent principalul lider al Partidului Democrat de centru-dreapta, de corupție în legătură cu un plan de cumpărare de terenuri care face obiectul unei anchete judiciare în capitala albaneză, scrie Associated Press.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News