Știri din capitalele Europei, 8 mai

EUROPA

Competiția celei de-a 68-a ediții a concursului Eurovision a început marți în Suedia, războiul din Gaza proiectând o umbră asupra evenimentului, relatează NPR.

Măsurile de securitate sunt stricte în orașul suedez, care așteaptă un aflux de aproximativ 100.000 de fani Eurovision, alături de zeci de mii de protestatari pro-Palestina. Israelul este participant la Eurovision, iar joi și sâmbătă sunt prevăzute demonstrații împotriva conflictului dintre Israel și Hamas, soldat cu aproape 35.000 de morți în rândul palestinienilor. Guvernul israelian și-a avertizat cetățenii cu privire la o „îngrijorare tangibilă” că israelienii ar putea fi ținta unor atacuri la Malmo în timpul competiției.

 

HAGA

Recuperatorii de datorii văd tot mai mulți tineri care se confruntă cu dificultăți legate de datorii, conform unui sondaj. Mai mulți respondenți au menționat că primele de asigurare de sănătate reprezintă o problemă deosebită pentru tineri, potrivit NL Times.

Flanderijn, unul dintre cei mai mari recuperatori de creanțe din țară, are în prezent în dosarele sale aproximativ 45.000 de tineri cu restanțe la plată. „Acest număr nu se reduce; de fapt, îl vedem crescând cu 1 sau 2 procente în fiecare an”, a declarat directorul Michel van Leeuwen.

Flanderijn a constatat acest lucru și că 86% dintre tineri și-ar fi dorit să învețe mai multe despre gestionarea finanțelor la școală.

 

COPENHAGA | STOCKHOLM

Danemarca și Suedia au decis să își consolideze cooperarea în domeniul apărării, inclusiv achiziția comună de echipamente militare și cooperarea în regiunea Mării Baltice, miniștrii apărării din aceste țări semnând marți un memorandum de înțelegere, potrivit Euractiv.

 

ROMA

Cinci muncitori au fost uciși într-un accident produs la o stație de tratare a apelor uzate din apropierea orașului Palermo din sudul Italiei, pe insula Sicilia. Un alt muncitor a fost găsit inconștient și dus la spital. Aceste decese sunt cele mai recente dintr-o serie de accidente mortale la locul de muncă din Italia, care au provocat furie în rândul lucrătorilor și al sindicatelor, scrie BBC.

Accidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după o explozie la o centrală hidroelectrică din apropierea orașului Bologna din nordul Italiei, soldată cu moartea a șapte muncitori în timpul operațiunilor de întreținere.

 

MADRID

Regiunea Catalonia din Spania va reduce restricțiile privind utilizarea apei pentru o zonă extinsă, inclusiv Barcelona, după ce ploile recente au atenuat o secetă prelungită, au anunțat marți autoritățile regionale. Catalonia a declarat o situație de urgență în urma secetei în februarie, când rezervoarele sale au scăzut sub 16% din capacitate, după aproape trei ani de precipitații sub medie. Însă ploile constante din ultimele săptămâni au crescut rezervele la aproape 25%. Rezervoarele Spaniei sunt, în general, pline în proporție de 66%, conform The Associated Press.

Reducerea restricțiilor înseamnă că pentru aproximativ 6 milioane de persoane, limitele de utilizare individuală vor crește de la 200 la 230 de litri pe zi. Agenția de apă din Catalonia a declarat că un rezident obișnuit folosește în medie 116 litri pe zi acasă.

 

SKOPJE

În Macedonia de Nord, alegătorii ar putea aduce la putere partidul naționalist VMRO, într-un potențial eșec al procesului de aderare a țării la UE, conform Financial Times.

Miercuri au loc alegeri parlamentare și ultimul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în această țară din Balcanii de Vest, iar sondajele prevăd o victorie a opoziției de dreapta. O revenire a VMRO ar putea reseta peisajul politic în Macedonia, care a devenit membră NATO, dar a cărei aderare la UE a fost blocată ani de zile de Grecia și, mai recent, de Bulgaria.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: