Știri din capitalele Europei, 8 noiembrie

BERLIN

Principalul lider al opoziției din Germania, Friedrich Merz, l-a criticat vineri pe cancelarul Olaf Scholz pe care l-a calificat drept „iresponsabil” pentru amânarea alegerilor anticipate. Un sondaj de opinie arată de asemenea că alegătorii sunt în favoarea unui vot anticipat pentru a scoate țara din criza politică, conform Reuters.

Cea mai mare economie a Europei a fost zdruncinată în această săptămână, odată cu prăbușirea coaliției tripartite a lui Scholz și cu dezacordurile privind suma de bani pe care guvernul ar trebui să o cheltuiască pentru a stimula creșterea economică și a sprijini Ucraina. Pe măsură ce partidele se poziționează, vicecancelarul Robert Habeck, din Partidul Verzilor, este pregătit să dea vineri startul propriei candidaturi pentru a deveni cancelar, a declarat o sursă familiarizată cu această problemă.

Prăbușirea coaliției vine într-un moment dificil pentru Germania, deoarece economia sa se confruntă cu un al doilea an de contracție, companiile sale se tem de o pierdere a competitivității, în timp ce provocările de politică externă cresc, de la realegerea lui Donald Trump la un război tarifar cu China.

 

MADRID

Inundațiile catastrofale din Spania au provocat 219 decese, dintre care 211 numai în regiunea Valencia. Alte șapte persoane au murit în regiunea învecinată, Castilla La Mancha și încă una în sudul Andaluziei. 93 de persoane au fost declarate oficial dispărute, dar autoritățile admit că numărul real ar putea fi mai mare. Alte 54 de cadavre rămân neidentificate. În total, 36.605 persoane au fost salvate, potrivit autorităților, conform The Associated Press.

Nu se cunoaște amploarea totală a pagubelor, însă Consorțiul spaniol pentru compensarea asigurărilor, o entitate public-privată care plătește despăgubirile de asigurare pentru riscuri extreme precum inundațiile, estimează că va cheltui cel puțin 3,5 miliarde de euro pentru despăgubiri.

 

ATENA

Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, agenția de statistică a UE, salariul mediu ajustat cu normă întreagă în Grecia pentru 2023 era de 17.000 de euro. Grecia se situează astfel pe locul al treilea, după România,  urmată de Ungaria (16.900 de euro) și Bulgaria (13.500 de euro), care raportează cifre mai mici. Cel mai mare salariu mediu anual ajustat cu normă întreagă a fost înregistrat în Luxemburg (81.100 de euro), urmat de Danemarca (67.600 de euro) și Irlanda (58.700 de euro), potrivit Kathimerini.

 

BUDAPESTA | KIEV

Viktor Orbán și Volodimir Zelenski s-au contrazis joi la Budapesta în cadrul unor conferințe de presă separate, care au scos la iveală viziunile complet opuse cu privire la modalitatea de a pune capăt războiului din Ucraina. Premierul ungar, care a găzduit un summit al Comunității Politice Europene (CPE), a susținut cu tărie necesitatea de a asigura o „încetare a focului” rapidă în Ucraina, ca preludiu la negocierile de pace cu Rusia.

„Condiția prealabilă pentru orice pace este comunicarea. Condiția comunicării este o încetare a focului”, a declarat Orbán. Este nevoie de timp pentru a negocia. Dar mai întâi, o încetare a focului”, relatează Euronews.

Comentariile lui Orbán au provocat o replică dură din partea lui Zelenski, care a urcat pe scenă la scurt timp după ieșirea premierului ungar. Zelenski nu s-a abținut: propunerile de încetare rapidă a focului sunt „periculoase” și „iresponsabile”, a spus el, deoarece ignoră realitatea dură a războiului.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: