Știri din capitalele Europei, 8 noiembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Se așteaptă ca Uniunea Europeană să dea startul procesului de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova, în urma unui raport care va recomanda negocieri oficiale.

Vicepremierul moldovean, Nicolae Popescu, a declarat că o astfel de decizie ar reprezenta o etapă importantă pentru țara sa. „Va fi o realizare cu adevărat istorică și o șansă cu adevărat istorică de a ne asigura că Moldova își consolidează locul în UE”, a declarat acesta, conform The Guardian.

CITEȘTE ȘI: Ciucă: Republica Moldova și Ucraina fac astăzi un nou pas pe drumul lor european.

PARIS

Controlul traficului aerian francez funcționează în prezent pe baza unui sistem dezvoltat în anii ’70 – uneori încă se folosesc benzi de hârtie pentru a ilustra avioanele care se apropie. Deși a fost modernizat în mod regulat de-a lungul anilor, acesta este programat pentru o revizie majoră la începutul anului 2024, din cauza creșterii rapide a traficului aerian. Pe măsură ce sistemul este actualizat, primele două luni ale anului ar putea fi complicate pentru pasageri.

Peste 2,5 milioane de zboruri trec prin spațiul aerian francez în fiecare an, iar orice perturbare poate afecta călătoriile în întreaga Europă. În timpul lucrărilor, se estimează că aproximativ 16.500 de zboruri vor fi anulate, potrivit Euronews.

 

HAGA

Dezvăluirile potrivit cărora Olanda continuă să trimită piese de schimb pentru avioanele de luptă F-35 în Israel după izbucnirea conflictului israeliano-palestinian, în ciuda avertismentelor oficialilor din Ministerul de Externe, au adus cabinetul olandez într-o situație dificilă, parlamentarii și academicienii condamnând această acțiune. Prin aprobarea exportului, olandezii au dorit să mențină bunele relații atât cu Israelul, cât și cu SUA, acestea din urmă bazându-se pe țara europeană pentru a-și îndeplini rolul de centru pentru piesele de schimb pentru F-35.  Țările de Jos găzduiesc unul dintre cele trei centre de distribuție globale pentru piesele de schimb pentru F-35 în orașul Woensdrecht, potrivit Euractiv.

 

Ponderea olandezilor care riscă să trăiască în sărăcie a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1977 încoace. Potrivit Statistics Netherlands (CBS), 3,8% din populație era expusă riscului de sărăcie în 2022. Această cifră era încă 5% în 2021.

Una dintre măsurile cu care guvernul a ajutat gospodăriile cu venituri mici a fost alocația pentru energie. Toate gospodăriile au primit o reducere de 380 de euro la factura de energie la sfârșitul anului trecut. Sărăcia și securitatea socială sunt teme importante în campania pentru alegerile parlamentare, relatează NL Times.

 

MADRID

Poliția s-a confruntat marți, pentru a doua seară, cu protestatarii care se opun negocierilor dintre guvernul spaniol în exercițiu și partidele separatiste catalane cu privire la o posibilă amnistie pentru mii de persoane implicate în mișcarea de independență din Catalonia. Guvernul a precizat că la adunarea de marți de la porțile sediului național din Madrid al Partidului Socialist, aflat la putere, au participat aproximativ 7.000 de persoane, aproximativ dublu față de numărul protestatarilor veniți cu o zi înainte. Proteste similare au avut loc  și în alte orașe spaniole, relatează AP.

 

LISABONA

Premierul portughez Antonio Costa a demisionat, la câteva ore după ce procurorii l-au reținut pe șeful său de cabinet în cadrul unei anchete privind presupuse fapte de corupție în gestionarea administrației sale a proiectelor de minerit de litiu și hidrogen. Costa, despre care procurorii au spus că este ținta unei anchete conexe, a anunțat decizia într-o declarație televizată după ce s-a întâlnit cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa. Acesta a spus că are conștiința curată, dar că nu va candida pentru a patra oară ca premier, potrivit Reuters.

 

LJUBLJANA

Ghețarul de sub cel mai înalt vârf al Sloveniei, Muntele Triglav (2.864 m), se află în pericol iminent de dispariție, cele mai recente măsurători arătând că s-a spart în două și s-a micșorat în ultimul an. La sfârșitul lunii septembrie, geografii au efectuat măsurători geodezice ale ghețarilor de sub Muntele Triglav și Muntele Skuta (2.532 m), singurii doi care au mai rămas în țară. Sezonul de topire din acest an a fost cel mai cald din ultimii 68 de ani, ca și anul trecut, de altfel, potrivit Slovenia Times.

 

VARȘOVIA

Șoferii polonezi de camioane au blocat punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina în semn de protest față de ceea ce ei spun că a fost un „potop” de transportatori ucraineni de când au fost relaxate restricțiile în urma invaziei Rusiei.

Firmele poloneze spun că întreprinderile ucrainene au multe avantaje și au cerut restabilirea programului de permise de intrare de dinainte de război. Ambasadorul Ucrainei în Polonia a calificat însă blocada drept o „înjunghiere în spate” în timp ce țara sa luptă împotriva agresiunii rusești, conform Notes from Poland.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL