UNIUNEA EUROPEANĂ
Tarifele drastice impuse de Donald Trump tuturor partenerilor comerciali ai SUA au pus Uniunea Europeană într-o „situație dificilă”, a declarat marți Comisia Europeană, care a avertizat că relațiile cu SUA se deteriorează.
„Suntem într-o situație dificilă, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț, Olof Gill. Lucrurile nu se îmbunătățesc, dimpotrivă. Încercăm să discutăm activ cu prietenii noștri americani și să le spunem: haideți să vedem cum putem rezolva situația”.
Comentariile vin după ce Uniunea Europeană a anunțat luni că a propus eliminarea tarifelor pentru toate bunurile industriale comercializate cu SUA, în încercarea de a evita „tarifele reciproce” asupra importurilor americane care urmează să intre în vigoare miercuri, potrivit Euractiv.
BERLIN
Pe măsură ce negocierile de coaliție dintre conservatorii din CDU/CSU și social-democrați, SPD, se apropie de sfârșit, la 40 de zile de la ultimele alegeri federale, partidul de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) ocupă primul loc în ultimul sondaj Ipsos privind intențiile de vot ale germanilor, cu 25%, înaintea câștigătorilor alegerilor, CDU/CSU, cu 24%. Social-democrații ocupă locul al treilea, cu 15%, iar Verzii și Stânga sunt cotați cu 11%.
Este pentru prima dată în istorie când AfD se află pe primul loc într-un sondaj electoral federal din Germania, punând și mai multă presiune asupra partidelor mainstream care încearcă să izoleze formațiunea, relatează The Guardian.
OSLO | BRUXELLES
În contextul creșterii tensiunilor comerciale globale și al înăspririi tarifelor de către SUA, Norvegia își intensifică eforturile pentru a-și consolida legăturile cu Uniunea Europeană, deși se află încă în afara blocului comunitar. Luni, prim-ministrul Jonas Gahr Støre a sosit la Bruxelles, însoțit de o echipă de lideri din industrie, în speranța de a clarifica locul Norvegiei în peisajul comercial și de securitate în schimbare al Europei.
„Europa are nevoie de Norvegia, iar Norvegia are nevoie de Europa, a declarat Støre reporterilor, la întâlnirea cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen și cu vicepreședintele executiv, Teresa Ribera. Norvegia dorește să fie văzută mai mult ca un partener decât ca un outsider – în special atunci când vine vorba de politica de apărare a UE și de deciziile comerciale transatlantice, precizează Euro Weekly News.
SOFIA
Bulgaria a înregistrat cea mai accentuată creștere a prețurilor locuințelor din Uniunea Europeană, cu o majorare de 18,3% de la an la an în ultimul trimestru din 2024, potrivit datelor Eurostat publicate marți. În comparație, România a avut o creștere de 4% în T4 în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior.
În ultimii 15 ani, prețurile locuințelor au înregistrat o creștere mai mult decât dublă, de 115%. Tendința ascendentă s-a accelerat în ultimele luni, pe fondul așteptărilor tot mai mari ca Bulgaria să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2026. În T4 2024, prețurile proprietăților au crescut cu 4,2% în zona euro și cu 4,9% în UE. Creșterea din Bulgaria a fost de aproape patru ori mai mare. Între timp, Franța și Finlanda au înregistrat o scădere de 1,9% a prețurilor locuințelor, conform Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News