Știri din capitalele Europei, 9 august

AMSTERDAM

Consumatorii olandezi plătesc, în medie, mult mai mult pentru abonamentul lor la internet decât persoanele din alte țări europene, a raportat site-ul de comparare a prețurilor Pricewise. Un abonament pentru locuință este mai ieftin în România, Spania și Franța, iar calitatea în unele dintre aceste țări este mai bună decât în Olanda, scrie NLTimes.

În Olanda, un abonament la internet de 100 Mb la domiciliu costă în medie 43 de euro pe lună sau 516 euro pe an. În Italia, acest lucru este mai ieftin, cu costuri de abonament în medie de 29 de euro pe lună. În Spania și Franța costă aproximativ 30 de euro pe lună. Polonia și România sunt cele mai ieftine, cu 11,35 euro și, respectiv, 11,99 euro pe lună. Potrivit Pricewise, internetul este atât de ieftin în România deoarece cablurile de fibră optică nu sunt în pământ, ci adesea atârnă deasupra drumului. Un abonament la internet este mai scump în Elveția, Danemarca, Norvegia și Irlanda decât în Țările de Jos.

 

LONDRA

Autoritățile britanice au declarat joi că se pregătesc pentru posibilitatea unor noi tulburări, chiar dacă au aplaudat eforturile militanților împotriva rasismului și ale ofițerilor de poliție care au înăbușit în mare parte un val amenințat de demonstrații ale extremei-drepte peste noapte. Premierul Keir Starmer a emis o notă de precauție după o săptămână de violențe anti-imigranți care au marcat comunități din Irlanda de Nord până pe coasta de sud a Angliei. Starmer a ținut un discurs în fața reporterilor la o moschee din Solihull, în apropiere de Birmingham, unde manifestanții au închis duminică un centru comercial, conform The Associated Press.

 

ATENA

Autoritățile elene au trimis joi forțe suplimentare în sudul insulei Creta, unde 250 de pompieri se luptă cu un incendiu de vegetație care a forțat evacuarea a opt sate din zonele muntoase. Incendiul a distrus plantații de măslini, terenuri agricole și tufișuri, deteriorând rețelele de irigații, dar nu a reprezentat o amenințare imediată pentru stațiunile de vacanță aglomerate de pe coasta insulei, potrivit Euronews.

Serviciul de pompieri a declarat că 40 de membri ai unei unități specializate din Atena s-au alăturat operațiunii din zona centrală a insulei, Rethymno, joi târziu, sporind forțele la sol la aproape 300. O primă echipă a fost trimisă miercuri.

 

EUROPA DE EST

La fel ca majoritatea fostelor state-satelit sovietice care fac acum parte din NATO, Republica Cehă a ratat de ani de zile obiectivele de recrutare și se luptă să mențină nivelul trupelor sale. Acest lucru a făcut ca unitățile armatei să nu dispună de personal suficient și să nu poată fi pregătite de luptă, iar invazia Rusiei în Ucraina, la periferia Europei de Est, constituie o atenționare dură cu privire la amenințarea pe care o poate reprezenta Moscova pentru regiune.

Cehii nu sunt singurii. Țările din Europa de Est s-au străduit să recruteze noi soldați și să îi păstreze pe cei experimentați în condițiile în care Polonia, Ungaria, România și Slovacia au o graniță comună cu Ucraina, relatează Euractiv.

Țările occidentale europene din cadrul NATO se confruntă cu provocări similare. În iulie, Reuters a raportat că NATO va avea nevoie de între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a-și realiza pe deplin noile planuri de apărare împotriva oricărui atac al Rusiei pe teritoriul Alianței.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL