Știri din capitalele Europei, 9 iulie

PARIS | UE

Partidul Adunarea Națională (RN) din Franța va conduce a treia cea mai mare alianță din Parlamentul European, Patrioți pentru Europa, înființată de premierul ungar Viktor Orban, a anunțat luni grupul. RN, formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, s-a alăturat alianței din Parlamentul European la începutul zilei de luni, la o zi după ce a suferit o pierdere importantă în urma alegerilor din Franța, conform Reuters.

Partidul Libertății (FPÖ) din Austria, de extremă-dreapta, Fidesz și partidul populist ceh ANO condus de Andrej Babis au convenit deja să își unească forțele, menționând drept obiective ale noii alianțe lupta împotriva imigrației ilegale, precum și transferul mai multor competențe de la Bruxelles către statele membre.

 

ATENA

Cel mai mare rezervor de pe insula grecească Naxos a secat, fiind util doar țestoaselor care navighează prin apele sale noroioase. În aval, apa de mare s-a infiltrat în puțuri de irigații goale, afectând culturile de cartofi prețioase ale insulei. Mai la sud, pe insula Karpathos, autoritățile au impus restricții privind umplerea piscinelor, în timp ce în nordul insulei Thasos, autoritățile caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.

În cea mai mare parte a Greciei a plouat puțin sau deloc în ultimele luni. Acum, în timp ce insulele țării se pregătesc să găzduiască un număr record de turiști de vară, presiunea asupra rezervelor de apă nu a fost niciodată mai mare, au declarat oficialii, fermierii și oamenii de știință, potrivit Kathimerini.

 

VARȘOVIA

Zeci de diplomați polonezi de rang înalt numiți de prim-ministrul Donald Tusk nu își pot prelua posturile de ambasadori din cauza unor obiecții din partea adversarului său politic, președintele Andrzej Duda, care au creat confuzie în serviciul de externe al țării.

Ministerul de Externe al Poloniei a anunțat că înlocuiește 50 de ambasadori pentru a reflecta opiniile mai liberale și pro-europene ale guvernului de coaliție al lui Tusk, care a înlăturat anul trecut administrația anterioară de dreapta a partidului Lege și Justiție (PiS). Însă Duda, nominalizat de PiS, se află în conflict cu Tusk și și-a folosit puterile prezidențiale pentru a bloca agenda de reforme a guvernului și numirile la nivel înalt.

Pentru a evita opoziția lui Duda, persoanele nominalizate călătoresc în străinătate pentru a-și începe activitatea cu funcția inferioară de însărcinat cu afaceri sau ca reprezentanți interimari, și nu permanenți, ai Poloniei la organizațiile internaționale, în timp ce ambasadorii anteriori au fost rechemați la Varșovia, scrie Financial Times.

 

SOFIA

Bulgaria a pierdut 0,7 miliarde de euro numai în acest an – inclusiv 423 de milioane de euro în pierderi directe și 225 de milioane de euro în beneficii pierdute – ca urmare a faptului că nu a fost pe deplin admisă în spațiul Schengen, a declarat ministrul interimar al Economiei, Petko Nikolov, conform Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: