Știri din capitalele Europei: Momente care au marcat anul 2023

HAGA

Avansul partidelor de extremă-dreaptă este un trend în creștere pe întreg continentul european, iar Țările de Jos nu au făcut excepție de la această evoluție. Politicianul de extremă-dreapta, Geert Wilders, a stârnit o adevărată surpriză în peisajul politic european după victoria decisivă a partidului său în alegerile generale din Olanda. Sondajele de opinie au început să sugereze abia târziu în campanie că polemicul Wilders, care se opune imigrației și adoptă o serie de politici islamofobe, ar putea ajunge la putere. Rezultatul alegerilor din noiembrie i-a îngrijorat pe mulți de la Bruxelles – euroscepticismul lui Wilders merge până la a cere un „Nexit”, adică ieșirea Olandei din Uniunea Europeană -, cât și pentru Ucraina, întrucât Wilders s-a angajat să întrerupă ajutorul militar. Cu toate acestea, la finalul anului, Wilders nu reușise încă să formeze un nou guvern, având la dispoziție timp până în februarie 2024 pentru a face acest lucru.

 

MADRID

Tot în noiembrie, liderul socialist Pedro Sánchez a obținut sprijinul majorității deputaților din parlamentul spaniol pentru a forma un nou guvern, punând astfel capăt la patru luni de paralizie politică la Madrid. Premierul s-a impus în urma unui vot în parlamentul spaniol extrem de fracționat, cu 350 de locuri, obținând voturi pozitive din partea tuturor grupurilor de stânga și separatiste. În total, 179 de parlamentari l-au susținut pe Sánchez. Toți cei șapte deputați aparținând partidului separatist catalan Junts, care avea puterea fie de a-l numi pe Sánchez prim-ministru, fie de a forța Spania să organizeze noi alegeri, au votat în favoarea sa. Victoria lui Sánchez în parlament a încheiat o perioadă de agitație politică care a început în luna mai, când liderul socialist a convocat alegeri anticipate după ce partidul său a suferit pierderi devastatoare în sondajele regionale și locale la nivel național, potrivit POLITICO.

 

LJUBLAJANA

Vara anului 2023 a fost marcată de un sezon al contrastelor extreme: de la incendii devastatoare la inundații care au afectat întreg continentul. În luna august, în doar 24 de ore, Slovenia a fost devastată de ploi echivalente cu cele ale unei luni întregi. Aceasta a provocat numeroase decese și pagube estimate la 5 miliarde de euro. Dimensiunea dezastrului este fără precedent în istoria Sloveniei, aproximativ două treimi din teritoriul țării fiind afectate. La final de noiembrie, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de aprox. 100 de milioane de euro pentru Slovenia, pentru a ușura povara financiară a eforturilor de reconstrucție după pagubele provocate.

 

BRATISLAVA

La 1 octombrie, Slovacia s-a trezit, după alegerile parlamentare anticipate, cu un scenariu care părea de neimaginat în urmă cu cinci ani. Atunci, premierul Robert Fico a fost forțat să demisioneze în urma asasinării jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a logodnicei sale Martina Kušnírová în 2018 și a dezvăluirii unor scandaluri de corupție care au ajuns la cele mai înalte niveluri ale politicii și ale sistemului judiciar. Acum, Fico a revenit ca învingător clar al alegerilor – cu 23% din voturi – fiind confirmat în funcția de prim-ministru. Campania sa s-a bazat pe mesaje pro-rusești, homofobe și antieuropene, scrie Heinrich Böll Stiftung. Revenirea lui Fico ridică multe întrebări. Ar trebui să ne temem că noul guvern va remodela țara în conformitate cu un manual iliberal? Va întoarce Slovacia spatele vecinului său, Ucraina, pe care l-a susținut activ până acum? A fost oare aliatul de încredere al UE și al NATO înlocuit acum de un nou copil-problemă?

 

ȚĂRILE BALTICE | MOSCOVA

Un număr tot mai mare de solicitanți de azil care sosesc la frontiera estică a UE forțează țările baltice să ia în considerare închiderea frontierelor cu Rusia, din cauza temerilor că Moscova folosește oameni disperați pentru a crea o criză a migrației pe continent. La final de 2023, Letonia, Lituania și Estonia erau din ce în ce mai îngrijorate, după ce la final de noiembrie, Finlanda și-a închis toate punctele de trecere cu Rusia timp de două săptămâni, după ce migranți fără documente din țările afectate de criză din Cornul Africii și Asia au intrat în națiunea nordică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: