PARIS
Președintele francez Emmanuel Macron a promulgat în aprilie reforma sa nepopulară și vehement contestată a sistemului de pensii, după ce o ultimă încercare de a obține catalogarea proiectului de lege drept neconstituțional a eșuat cu doar o zi înainte. Proiectul de lege a stârnit o lungă serie de proteste în Franța, care au dus la perturbări pe scară largă, inclusiv la acumularea de gunoaie pe străzi și la anularea transportului în comun.
Reforma, care a crescut în special vârsta obișnuită de pensionare de la 62 la 64 de ani, impune acum ca majoritatea cetățenilor francezi să muncească aproximativ 43 de ani pentru a fi eligibili pentru o pensie completă. Mulți susțin că aceste cerințe stricte reprezintă o povară nedreaptă pentru femei (care sunt mai predispuse să își ia concediu de la locul de muncă pentru a avea grijă de copii) sau pentru orice lucrător care nu lucrează timp de un an (pentru a urma studii superioare, de exemplu). Guvernul lui Macron a susținut în repetate rânduri că reforma este necesară pentru a face sistemul de pensii sustenabil pe termen lung.
LONDRA
Carol al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit și al națiunilor din Commonwealth în cadrul unei ceremonii care a avut loc la 6 mai, plină de simbolism religios și istoric. A fost prima încoronare a Marii Britanii din ultimii 70 de ani și a urmat decesului, în 2022, al reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al națiunii. Ceremonia a avut loc la Westminster Abbey, regele devenind cel de-al 40-lea monarh care a fost încoronat în acest loc din 1066 încoace. Regina Camilla a fost încoronată alături de el înainte de o paradă uriașă înapoi la Palatul Buckingham.
STOCKHOLM | COPENHAGA | HELSINKI
La câteva săptămâni după ce mecanicii care lucrează pentru Tesla în Suedia au intrat în grevă generală la sfârșitul lunii octombrie, membrii altor sindicate din țară și din alte părți ale Scandinaviei s-au alăturat grevei în semn de simpatie, refuzând să presteze servicii pentru Tesla, pentru a face presiuni asupra constructorului auto să semneze un contract colectiv de muncă cu lucrătorii suedezi. Greva din Suedia, declanșată de mecanicii reprezentați de sindicatul IF Metall, a fost prima acțiune sindicală împotriva Tesla, producătorul american de vehicule electrice fondat în urmă cu 20 de ani și condus de Elon Musk. În săptămânile care au trecut de atunci, greva s-a extins dincolo de Suedia, după ce lucrătorii portuari din Danemarca și Finlanda au declarat că vor înceta să mai descarce vehiculele Tesla în porturile din țară.
BELGRAD | PRIȘTINA
Tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au reaprins în toamna acestui an, când aproximativ 30 de sârbi puternic înarmați s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă din nordul Kosovo, declanșând un schimb de focuri de o zi cu poliția, soldat cu patru victime. Confruntarea a fost una dintre cele mai grave de când Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Aceasta a avut loc în timp ce Uniunea Europeană și SUA încearcă să medieze și să finalizeze discuțiile care durează de ani de zile privind normalizarea legăturilor dintre cele două state balcanice. Trupe britanice au fost trimise să patruleze la granița dintre Kosovo și Serbia în cadrul unei prezențe NATO de menținere a păcii în curs de consolidare, pe fondul îngrijorării revenirii la un conflict deschis. NATO a trimis în Kosovo sute de forțe suplimentare din Marea Britanie și România, în urma evenimentelor de la mănăstirea ortodoxă din Kosovo.
CHIȘINĂU
Anul 2023 a fost un moment important pentru R. Moldova și parcursul său european. În noiembrie au avut loc alegeri la nivel local, în urma căruia Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintei Maia Sandu a ajuns să câștige peste o treime din aproape cele 900 de consilii din țară, un rezultat pe care partidul îl consideră un succes. Alegerile nu au fost fără situații conflictuale, președinta avertizând înainte de alegeri că forţele pro-ruse din ţară, în special oligarhul fugar Ilan Şor, au trimis bani în Moldova pentru a „cumpăra” alegătorii. Aliaţilor lui Şor li s-a interzis să candideze cu două zile înainte de primul tur, iar acesta, aflat în exil în Israel, s-a plâns că această decizie l-a costat succesul electoral.
La 15 decembrie, Uniunea Europeană a dat undă verde începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Dincolo de acestea, în cadrul aceleași întâlniri a liderilor UE, aceștia și-au reiterat sprijinul pentru R. Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei din regiune.
ANKARA
În februarie, două cutremure – primul având magnitudinea de 7.8 pe scara Richter, al doilea de 7.5 – s-au produs în sudul Turciei, în apropiere de granița nordică a Siriei. Primul cutremur a fost cel mai devastator din ultimii 20 de ani pentru Turcia, țară predispusă la seisme. Cutremurele și vulnerabilitățile subiacente au dus la moartea a cel puțin 56.000 de persoane în Turcia și Siria. Actorii locali raportează că autoritățile au încetat să mai numere, iar această cifră este, cel mai probabil, mult mai mare.
În luna mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcție, prelungindu-și guvernarea din ce în ce mai autoritară într-un al treilea deceniu, în timp ce țara se confrunta cu o inflație ridicată și cu consecințele cutremurului de la începutul anului, care a distrus orașe întregi.
MOSCOVA
Pentru un scurt moment, stabilitatea regimului lui Vladimir Putin a fost pus la încercare de o lovitură de stat nereușită începută de Grupul Wagner. Cu o așa-numită lovitură de stat de 24 de ore dată de șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, care s-a încheiat cu o retragere anticlimactică, președintele rus Vladimir Putin a reușit să evite o confruntare dramatică și sângeroasă cu aliatul său de odinioară. Cu toate acestea, faptul că Prigojin a putut chiar să organizeze o revoltă armată cu compania sa militară privată, Grupul Wagner, mărșăluind spre Kremlin fără a întâmpina prea multă rezistență și fiind îndepărtați într-un mod aparent discret, a fost considerat în general ca o lovitură politică profundă pentru Putin și regimul său. Cu toate acestea, la doar două luni după acest incident, Prigojin a murit într-un aparent accident de avion, fapt ce a ridicat niște semne de întrebare despre implicarea Kremlinului în acest sens, mulți critici ai lui Putin având sfârșituri asemănătoare.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News