Skip to content
Politică

Știrile false, prin ochii specialistului. Prof. Alina Bârgăoanu avertizează asupra unei „dictaturi a emoțiilor” EXCLUSIV

cyberm.ro

Citiți în cele ce urmează despre felul în care sunt văzute știrile false („fake news”) prin ochii unui specialist în domeniu. Alina Bârgăoanu (decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice din SNSPA) a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro pe această temă.

Concret: la întrebarea legată de ceea ce le-ar spune unor studenți la științele comunicării despre importanța fake news-urilor, a identificării, a prevenirii și a contracarării lor, profesorul universitar a răspuns: „Mulțumesc că ați făcut referire la studenți – reprezintă publicul meu preferat. Aș adăuga o nuanță: de fapt, dumneavoastră vorbiți despre alfabetizare media. Eu cred că alfabetizarea media sau mai precis alfabetizarea digitală ar trebui să privească toate grupele de vârstă. Este o idee pe care am încercat s-o promovez inclusiv la nivelul grupului creat la Comisia Europeană: faptul că alfabetizarea digitală ne privește pe toți, pentru că toți suntem prinși de schimbările legate de evoluția digitală. Și atunci e greu de spus că o anumită grupă de vârstă este vizată. Deci într-adevăr: tinerii ar trebui să fie focusul preocupării noastre. Evident, spun o platitudine: reprezintă viitorul. Dar în cazul alfabetizării digitale, cred că trebuie să avem în vedere toate grupele de vârstă”.

„În ceea ce privește modalități de contracarare: evident că trebuie să studiem fake news-urile și mecanismele de amplificare. Dar cred că o modalitate de apărare este și aceea de a construi reziliența atât a persoanelor obișnuite, cât și a liderilor. Deci cred că dacă noi ne vom concentra numai pe conținut (dacă ceva este fals sau adevărat), pierdem din vedere ansamblul și cred că foarte, foarte multe acțiuni prin care să ne apărăm împotriva dezinformării digitale sunt acelea de a ne păstra spiritul critic, spiritul rațional, de a nu reacționa foarte mult la emoții, de a ne lăsa o anumită pauză înainte de a răspândi o știre (de a da share la o anumită informație din social media)…

Deci eu sprijin foarte mult mecanismele care să construiască reziliența psihologică, socială și economică a populației și pe de altă parte reziliența liderilor”, a completat Alina Bârgăoanu.

Chestionată în legătură cu felul în care tragem linie între știri propriu-zise și cazuri de răzbunare a unor cenzori, inclusiv din motive ideologice sau personale, Alina Bârgăoanu a avertizat asupra pericolului unei „dictaturi a emoțiilor”.

„Ați atins chiar un punct foarte serios. Atunci când vorbim despre dezinformare, vorbim în general despre punerea în mișcare a unor sentimente foarte puternice: răzbunare, frustrare, supărare, mânie… Din acest motiv, eu o spun încă o dată: eu sunt foarte amatoare a ideii că noi ar trebui să fim puțin mai atenți cu emoțiile noastre (fie că suntem în diverse grupe de vârstă) și atunci să știm să nu reacționăm imediat pentru că aici suntem noi prinși în acest ansamblu de dezinformare: în faptul că reacționăm la cald, în faptul că anumite minciuni sau dezinformări sunt demontate mult prea târziu, pentru că noi deja am reacționat, deja ne-am vărsat frustrăile, deja am conectat lucrurile la zi cu ceea ce s-a întâmplat acum 5 ani de zile.

Și atunci gestionarea emoțiilor mie mi se pare un demers necesar, iar în România eu cred că suntem foarte mult în ceea ce s-ar numi un fel de dictatură a emoțiilor – lucru care nu se întâmplă de azi-de ieri, ci de o bună perioadă de timp: noi luăm decizii majore la cald, pe baza emoțiilor, pe baza frustrăilor, a supărărilor, a răzbunărilor; iar acest lucru ne creează un cadru foarte, foarte fertil pentru dezinformare”, a încheiat decanul FCRP.

Alina Bârgăoanu a participat vineri în calitate de vorbitor la conferința de presă „FAKE NEWS. Are they a threat to National Security?” („Știrile false. Sunt ele o amenințare la securitatea națională?”), organizată în București de către grupul PPE din Parlamentul European și Institutul Global pentru Tehnologii de Securitate Cibernetică (Global Institute for Cybersecurity Technologies).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *