Skip to content
Politică

Stolojan spune că are o pensie de 5.000 de lei şi va plăti de luna aceasta contribuţia la sănătate: Mi se părea o aberaţie să nu plătesc

rfi.ro

Liberalul Theodor Stolojan a declarat joi seara că el are o pensie de 5.000 de lei şi va plăti, de luna aceasta, contribuţia la sănătate de 10%, precizând că i se părea o aberaţie să nu plătească. El a criticat dur actualul regim fiscal, care este ”total incoerent” şi a arătat că pensiile speciale sunt ”o porcărie făcută de politicieni.

Eu sunt pensionar, am o pensie de 5.000 de lei, am fost prim-ministru..pe bază de contribuţie. S-a introdus din 1 ianuarie 2022, că ce depăşeşte 4.000 de lei, voi plăti contribuţiile de sănătate. Sunt perfect de acord, mi se părea o aberaţie să nu plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate”, a afirmat Stolojan, precizând că ”toţi pensionarii, dacă au o pensie mică, trebuie să plătească statul pentru el, dacă vrea să îl scutească de plata contribuţiei”.

Vă întreb ce înseamnă că circa 350.00 de oameni sau 400.000 câţi sunt în sectorul de construcţii sunt scutiţi de contribuţia de 10% pentru sănătate? În construcţii, noi nu avem preţuri fixe. (..) E normal ca eu acum să subvenţionez tot ce înseamnă construcţiile în România, inclusiv construcţia de locuinţe de lux, construcţia de restaurante, de spaţii de birouri. (..) Am ajuns într-un regim fiscal total incoerent, total inechitabil. Nu suntem o ţară extrem de bogată, subvenţionâm tot ce înseamnă construcţiile în România”, a spus Stolojan la Profit TV.

Potrivit News.ro, fostul premier a precizat că ”sistemul fiscal în România a devenit ceva greu de definit ca logică, coerenţă, eficacitate”. Theodor Stolojan a criticat şi pensiile speciale, despre care a spus că sunt ”o porcărie făcută de politicenii români, grupuri de interese care au putut determina Parlamentul să ia astfel de măsuri”.

Pentru ce trebuie să ia primarul pensie specială, de ce judecătorul? Pentru că el oricum are un salariu mare. (..) Putem da şi noi parlamentarilor, judecătorilor, dar contează măsura, în toate. Noi am ajuns în situaţia aberantă în care cumulează în ultimul an, bagă bonusuri, şi ajung cu pensia mai mare decât salariul”, a arătat liberalul.

Stolojan a menţionat că în PNRR e prevăzut că pensiile speciale trebuie trecute la contributivitate, cu excepţia judecătorilor. Întrebat dacă se va reuşi acest lucru, el a răspuns: ”Românul e descurcăreţ, trăim la porţile Orientului. (.. ) Ne descurcăm, găsim noi o formulă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *