Stoltenberg dă asigurări că Ucraina încă mai poate învinge Rusia şi cere Occidentului să-şi respecte promisiunile 

Sursă foto: Captură video

Ucraina poate încă să înfrângă Rusia, a apreciat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un discurs, la Berlin, şi a dat asigurări că nu este prea târziu ca Kievul să învingă – cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile în privinţa ajutoarelor militare, relatează AFP.

”În ultimele luni, aliaţii din NATO nu au oferit susţinerea (promisă). Dar nu este prea târziu ca Ucraina să învingă, pentru că o susţinere mai puternică este pe drum”, a dat asigurări joi seara secretarul general al NATO.

”Acum este responsabilitatea noastră să transformăm angajamentele (recente ale Occidentului) în livrări reale de armament şi muniţie şi să o facem rapid”, a apreciat el.

Jens Stoltenberg a salutat votul Congresului Statelor Unite în favoarea unei asistenţe militare vaste, în valoare de 61 de miliarde de dolari, rodul unor luni de negocieri laborioase şi tensionate.

El a salutat angajamente în aceeaşi direcţie ale altor ţări, ca Marea Britanie, Germania şi Olanda.

În urma votului din Statele Unite asupra acestui ajutor vast, al cărui text a fost semnat de către Joe Biden miercuri, preşedintele american a anunţat că vrea ”să trimită armament şi material Ucrainei săptămâna aceasta”.

Congresul a răspuns ”apelului istoriei” prin această lege care vizează ”să consolideze securitatea naţională şi să transmită un mesaj despre puterea leadershipului american”, declarar el, citat într-un comunicat al Casei Albe.

Aceste fonduri sunt considerate esenţiale, deoarece armata ucraineană duce lipsă de oameni şi muniţie şi se află în dificultate împotriva forţelor ruse, care pregătesc o nouă ofensivă de mare amploare.

Autorităţile ucrainene preconizează o degradare a situaţiei pe front la jumătatea lui mai.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: