Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, se declară optimist în privința încheierii unui acord politic între Turcia și Suedia, înainte de summitul Alianței, care va avea loc la Vilnius pe 11 și 12 iulie. Oficialul NATO a precizat că luni va participa la o întrevedere alături de premierul Suediei, Ulf Kristersson, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, unde se va discuta accederea Suediei în Alianță.
Chiar dacă Turcia a refuzat în repetate rânduri să ratifice aderarea Suediei la NATO, Stoltenberg susține că probabilitatea ca cele două state să ajungă la un acord politic este ridicată. Oficialul NATO a făcut declarațiile în urma unei întrevederi cu oficiali din Suedia, Turcia și Finlanda, transmite euronews.com.
Stoltenberg a precizat că a convocat o reunine între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul suedez Ulf Kristersson pentru luni, la Vilnius, înaintea ssummitului.
„Am avut o întâlnire acum, vom lucra și în weekend, iar luni mă voi întâlni cu premierul și cu președintele. Nu vreau să intru în detalii, deoarece a fost o reuniune cu ușile închise și nu vrem să intervenim în negocierile care au loc”, a transmis șeful NATO..
Suedia a depus cererea de aderare la NATO împreună cu Finlanda la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.
Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Între timp, doar Finlanda a devenit, în aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Ankara a acuzat Suedia de pasivitate în faţa «teroriştilor» kurzi ai PKK refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul nu are ultimul cuvânt. Incendierea unui exemplar din Coran la Stockholm a condus deopotrivă la ultragierea Turciei.
Pe de altă parte, ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, a declarat că este încrezător că țara sa a îndeplinit toate cerințele Ankarei.
Totodată, și Jens Stoltenberg a declarat că NATO și-a îndeplinit toate angajamentele în acest sens.
„Însă, din nou, aș vrea să reiterez: credem și, din punctul nostru de vedere, ne-am îndeplinit toate angajamentele. Acum, lucrăm pentru a pregăti întâlnirea de la începutul summitului de la Vilnius, de săptămâna viitoare”, a întărit el.
Odată ce se va ajunge la un acord, parlamentul turc trebuie să ratifice în mod oficial aderarea Suediei la NATO. Totodată, și Ungaria trebuie să ratifice accederea Suediei în Alianță, însă, potrivit ministrului de Externe maghiar, odată ce Ankara va lua o decizie, Budapesta va merge în siajul acesteia.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News