Skip to content
Politică

Strategia disperării. Cum s-ar putea folosi Dragnea de exit-poll-uri pentru a influența sentința instanței din 27 mai

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, își așteaptă sentința în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman pe 27 mai, la o zi după alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție.

În seara de 26 mai, când urnele se vor fi închis, românii vor afla rezultatele exit-poll-urilor, iar Liviu Dragnea va face anunțul privind candidatura sa la prezidențiale.

Deși par să nu aibă legătură unul cu celălalt, este posibil ca cele două evenimente să fie gândite ca parte din strategia liderului PSD de a scăpa de o pedeapsă privativă de libertate.

Cele două institute de sondare acreditate de Biroul Electoral Central pentru a efectua exit-poll-urile la europarlamentare și referendum sunt CURS și AVANGARDE. Primul este legat de Iosif Buble, fost ziarist la Antena 3 și soț al deputatului PSD Adriana Tușa, iar cel de-al doilea de Marius Pieleanu, un apropiat al social-democraților.

Este de bănuit, astfel, că cele două institute de sondare vor prezenta, duminică seara, niște cifre mai favorabile PSD-ului decât vor arăta, câteva zile mai târziu, rezultatele finale. Moment în care Liviu Dragnea își va asuma o nouă victorie electorală și își va anunța candidatura la prezidențiale.

Apoi, peste doar câteva ore, pe 27 mai, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor trebui să decidă: să-l condamne sau nu pe învingător?

Dragnea a spus deja – preventiv, fără să numească vreuna și fără să probeze în vreun fel – că, ”de o perioadă, (judecătorii – n.r.) nu se mai feresc” și dau sentințe politice, ”fără să țină cont de Constituție și de lege”.

În cazul unei condamnări*, presiunea asupra judecătorilor de la ÎCCJ va fi uriașă, exemplul Camelia Bogdan, cea care l-a băgat la închisoare pe Dan Voiculescu, ulterior hărțuită cu plângeri penale și chiar dată afară din magistratură, fiind concludent.

În plus, Dragnea și-a făcut rost între timp și de o măciucă în Justiție, Secția Specială a Adinei Florea. Care nu va sta degeaba.

* Liderul PSD poate primi și o condamnare cu suspendare, chiar dacă ar fi a doua de acest fel. Ea nu se transformă automat într-una cu executare, pentru că faptele de care este acuzat Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive nu au fost comise după condamnarea definitivă din dosarul Referendumului (2016), ci între 2006 și 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *