Skip to content
Politică

STRATEGIA lui Cioloș pentru europarlamentare. Ce așteptări are de la USR! EXCLUSIV SURSE

Radio Romania Regional

Încă supus unui con de umbră mediatic, ex-premierul tehnocrat Dacian Cioloș pregătește, zilele acestea, lansarea Partidului România Împreună (cererea de înființare a fost depusă la tribunal în primăvară), evenimentul fiind programat pentru toamna aceasta. De asemenea, oamenii lui Cioloș încă lucrează la redactarea programului politic pe care gruparea și-l va asuma.

Potrivit surselor PSnews.ro, Dacian Cioloș a intensificat, în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai 2019, tratativele de culise cu USR, în vederea parafării unei alianțe electorale.

Care sunt mizele

Conform acelorași surse, formula ideală pentru Cioloș ar fi ca USR să accepte, finalmente, ideea de a merge pe o listă europarlamentară comună cu Partidul România Împreună, în condițiile în care, dincolo de dezideratul de a aduce la urne numeroși foști absenteiști interesați de o altfel de politică, toate măsurătorile sociologice indică faptul că cele două grupări revendică același bazin electoral, bazin care, ”tradițional”, îi aparține PNL. Pe de altă parte, Cioloș este conștient că numai în cadrul unui proiect comun cele două formațiuni pot atinge și depăși un prag de 10%-12%, ceea ce ar însemna obținerea unui scor foarte bun, având în vedere accentuata fărâmițare a spectrului de dreapta.

Nemulțumiri USR-iste

Altminteri, dacă cele două grupări vor rata parafarea unei înțelegeri – în USR există deja destule voci care se opun acestei apropieri, întrucât nu vor să-și împartă bruma de locuri pentru PE cu Cioloș, iar o serie de lideri, ca și în cazul PNL-ului de altfel, îl percep ca pe un rival – ambele grupări riscă să fie înghițite de formațiunea Brătienilor, în urma unor rezultate de toată jena la alegerile europarlamentare. Cât despre liberali, PSnews.ro a dezvăluit, recent, că Ludovic Orban & Co sunt deciși să boicoteze prin orice mijloace parafarea unei alianțe USR-Partidul România Împreună, pentru că dezvoltarea unui astfel de proiect riscă să văduvească PNL de un segment electoral crucial, mai cu seamă în condițiile în care europarlamentarele nu suscită, în România, interesul alor tipuri de alegeri, absentismul fiind litera de lege a experiențelor precedente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *