Skip to content
Politică

Strategia lui Dacian Cioloș pentru preluarea USRPLUS. Cum încearcă fostul premier să îl saboteze pe Barna

INQUAM Photos / Octav Ganea

Toamna aceasta se anunță un congres cu scântei în USRPLUS. Atât Dacian Cioloș cât și Dan Barna au anunțat oficial că vor să obțină șefia noului USRPLUS. Lupta pentru șefia partidului înseamnă implicit și lupta pentru nominalizarea unuia dintre cei doi la alegerile prezidențiale din 2024.

Strategia lui Cioloș pentru preluarea USRPLUS

Potrivit protocolului votat vara trecută, alegerile interne pentru desemnarea conducerii se vor desfășura prin referendum organizat în rândul membrilor. Pentru Dacian Cioloș esențial acum este să fure voturi de la USR și să își consolideze voturile PLUS. În Capitală Cioloș pare a-i fi furat deja fața lui Dan Barna. Potrivit B1.ro, PLUS avea în momentul fuziunii 6.338 de membri, în timp ce USR doar 3.793. Chiar și așa, la nivel național PLUS rămâne în urma celor de la USR, prin urmare, Cioloș trebuie să facă cumva astfel încât să atragă mai multe voturi.

O parte din muncă i-a fost ușurată chiar de către Dan Barna. Acesta și-a atras în ultimii ani numeroase antipatii în urma unor conflicte sporadice cu unii membri din USR. Deputatul Emanuel Ungureanu este unul dintre oamenii pe care nu mai poate conta Dan Barna, acesta ajungând în punctul în care îl ironizează public pe liderul USR. Totodată, mulți lideri locali ai USRPLUS nu văd cu ochi buni o viitoare candidatură a lui Barna la alegerile prezidențiale, după fiasco-ul înregistrat în 2019, atunci când Barna nu a reușit să treacă nici măcar în turul al doilea al alegerilor.

Pe de altă parte, Cioloș nu pare a se fi culcat pe o ureche. Dilema principală a acestuia rămâne construirea unei coaliții câștigătoare suficient de largi pentru a-i lua fața lui Barna. O tactică preferată de Cioloș este aceea de a juca cât mai intransigent posibil în relația cu PNL, încercând să pozeze în liderul dur și forțându-i mâna lui Barna să joace la fel de dur pentru a nu părea slab în fața membrilor USRPLUS. Episodul remanierii lui Voiculescu este elocvent din acest punct de vedere. Imediat după remaniere, Dacian Cioloș a avut o declarație de forță spunând că: „Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil”. Mesajul acesta punea o presiune imensă pe Dan Barna. Acesta din urmă nu putea rămâne impasibil la remanierea lui Voiculescu, însă nu trebuia să fie nici belicos, căutând mai degrabă o cale de mijloc. Ieșirea publică a lui Dacian Cioloș, l-a pus pe Barna într-o situație complicată. Dacă încerca să fie împăciuitor risca să fie perceput de membrii USRPLUS drept slab. Dacă intra în jocul lui Cioloș și avea o linie dură, risca să pună paie pe foc în conflictul cu PNL și chiar să iasă de la guvernare, aruncând USRPLUS în Opoziție și periclitând serios viitorul partidului. În final Barna a mers pe a doua variantă, forțat de ieșirea lui Cioloș. Barna a încercat să fie și el intransigent, sau cel puțin să pară intransigent. În realitate, Barna nu a vrut să riște amplificarea unui conflict cu PNL care ar fi fost în final în dezavantajul USRPLUS.

Episodul remanierii lui Voiculescu a dezvăluit limpede strategia preferată de Cioloș pentru a-și atrage sprijinul membrilor USR. Europarlamentarul vrea să pară dur și intransigent, forțându-l pe Barna să fie și mai dur și mai intransigent decât el. Doar că în acest proces Barna s-ar putea să își frângă gâtul și să fie tot mai criticat de partenerii de guvernare. Este ceea ce își dorește de fapt și Dacian Cioloș. Marginalizarea lui Barna funcționează în favoarea lui Cioloș. Pe viitor s-ar putea ca Dacian Cioloș să continue cu această strategie și să ia poziții tot mai dure în legătură cu partenerii de guvernare de la PNL. Totul pentru a forța mâna lui Barna care va trebui să se ridice la un nivel și mai mare de intransigență pentru a nu părea mai slab decât Cioloș. Aceasta este o capcană ideală în care Barna poate intra și care în final poate duce la preluarea USRPLUS de către Dacian Cioloș.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *