Skip to content
Politică

Strategia lui Dăncilă pentru Comisia Europeană: ce șanse mai are Rovana Plumb

rovanaplumb.ro

După ce va fi ales președintele Comisiei Europene, în următoarea lună, cel puțin, Guvernul României va trebui să trimită propunerea noastră pentru comisar european. Nu se știe în acest moment ce mandat va avea România, însă probabil unul lipsit de importanță, după numeroasele scandaluri.

În această bătălie politică, Dăncilă are cărțile pe masă și trebuie doar să decidă pe cine să susțină. Prima pe listă este Rovana Plumb, care a intrat în această cursă cu mult timp în urmă și nu pare să fie dispusă să renunțe la fotoliul liniștit de la Bruxelles, pe un salariu uriaș și nejustificabil. Plumb are niște socoteli neîncheiate cu DNA, după ce Parlamentul a făcut scut în jurul ei.

Cu Dragnea la conducerea PSD, Plumb era sigură de fotoliul la Comisia Europeană, acum pot apărea și alți pesediști cu pretenții la această funcție sau PSD poate miza tocmai pe un om din exterior. Recent, Dăncilă a declarat că porțile partidului sunt deschise pentru Mircea Geoană. Fostul candidat la președinție a declarat că nu intenționează să revină în „politica militantă”, însă asta nu înseamnă că va refuza fotoliul de comisar european. Ar fi o soluție de compromis între vechiul și noul PSD, și totodată o încercare de a-și spăla imaginea în Europa, ținând cont că Geoană are în spate o carieră în diplomație.

Problema este că PSD nu a câștigat alegerile și PNL va avea pretenții la această funcție. Pesediștii nu au de partea lor rezultatul votului, astfel încât numirea Rovanei Plumb să aibă o acoperire. Însă Dăncilă ține cu dinții de funcția de premier și acest lucru îi dă dreptul să numească pe cine va dori la Bruxelles. Dacă moțiunea de cenzură pică în Parlament, Dăncilă va deveni în scurt timp un Dragnea de sex feminin.

Teoretic, Iohannis ar trebui să fie spectator la această numire. Nu intră în atribuțiile președintelui și cel mult poate trimite o scrisoare președintelui Comisiei Europene, în care să explice de ce va susține candidatul României sau de ce nu-l va susține. Însă simțind pericolul în USR-PLUS, Iohannis va încerca să slăbească tabăra acestora și să-l propună eventual pe Dacian Cioloș.

Nu înseamnă că Cioloș ar fi un mare adversar pentru Iohannis la prezidențiale, dar USR-PLUS cu Dacian Cioloș și cu Kovesi candidat la prezidențiale cresc șansele pentru înfrângerea lui Iohannis. Cu cât mai puțini, cu atât mai bine. Mai departe, Cioloș are șanse egale să refuze sau să accepte. Probabil va încerca să-l trimită pe Ghinea în Comisie, care se crede cel mai bun european și visează romantic să se ia la trânte cu Salvini.

Negocierile dintre Iohannis și Dăncilă vor fi oricum secrete. Dacă PSD va renunța la omul lor, va însemna că președintele sau opoziția le-a dat ceva la schimb, așa e politica.  

Mutarea lui Iohannis ar putea să nască nemulțumiri în PNL. Liberalii vor miza pe Adina Vălean sau Siegfried Mureșan. Aceștia au în spate o experiență la nivel european, cu relații deja create și cu o imagine bună în grupurile europene.

Mici șanse ar putea să aibă și Corina Crețu, dar totul depinde de majoritatea din Parlament. Dacă PSD va avea nevoie de voturile Pro România, Ponta ar putea negocia și fotoliul de comisar european, pentru a o readuce pe Crețu în cărți.

Momentan, Viorica Dăncilă are în fața sa o tablă de șah. Nu pare să înțeleagă prea multe, dar cu siguranță baronii o vor ajuta să facă mutările pe care le vor ei. Oricum ar întoarce-o Dăncilă, tot depinde de cineva și tot o marionetă rămâne.

Desemnarea comisarului european are o miză mare pentru noii europarlamentari deoarece aduce numeroase beneficii și oportunități după terminarea mandatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *