Skip to content
Politică

Strategia lui Dragnea în RĂZBOIUL cu Tudose. Ce REMANIERI vor găștile din PSD EXCLUSIV

agerpres.ro

Războiul intestin Dragnea-Tudose alunecă vertiginos spre o nouă răfuială cu scântei, luni, cu prilejul ședinței lărgite a conducerii PSD. Potrivit surselor PSnews.ro, tabăra Dragnea va încerca să impună, prin intermediul baronilor fideli (sau direct interesați), o serie de remanieri cu adresă, pentru a-și extinde influența în Executiv, în timp ce premierul Mihai Tudose va amenința, în continuare, cu demisia, vizând o serie de alte remanieri (la fel de strategice în economia conflictului), printre care și pe cea a ministrului Internelor, Carmen Dan, ceea ce îl scandalizează la culme pe Liviu Dragnea.  

În realitate, deși flutură ”pe surse” scenariul că Tudose va împărtăși soarta lui Sorin Grindeanu, tabăra Dragnea se teme teribil de eventualitatea în care premierul și-ar înainta demisia, întrucât, odată prăbușiți de la butoanele guvernării, baronii PSD nu vor pierde doar garanția revenirii la resursele Palatului Victoria, ci – foarte important! – vor pierde și certitudinea că, în lipsa pârghiilor executive, mutilarea Legilor Justiției (operațiune care a scandalizat SUA, Bruxelles-ul, dar și cele mai importante cancelarii ale UE) va mai fi dusă până la capăt. Nu în ultimul rând, Dragnea intenționează să-l mențină pe Tudose drept ”țap ispășitor” al așa-zisei ”revoluții fiscale”, ale cărei efecte se vor face remarcate, curând, în buzunarele salariaților.  

Negocieri între găști 

Potrivit surselor PSnews.ro, Dragnea și apropiații săi au purtat negocieri intense, de-a lungul ultimelor zile, privitoare la viitoarele remanieri. Dacă baronul de Giurgiu și omul doi în partid – executivul Niculae Bădălău – s-a exprimat public pentru o amplă restructurare guvernamentală, solicitând reducerea portofoliilor la doar 16-17, dintr-un total de 24 (fapt care ar presupune desființări și comasări), Dragnea e mai apropiat de poziția adoptată de prietenul său Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, care militează pentru păstrarea actualei structuri, dar (în spatele ușilor închise) și pentru operarea a patru-cinci remanieri cu adresă.

Marcel Ciolacu versus Carmen Dan 

În prezent, o țintă a lui Dragnea este mazilirea vicepremierului Marcel Ciolacu, unul dintre principalii susținători ai lui Mihai Tudose (în fapt, este personajul care a înclinat balanța influenței guvernamentale în defavoarea lui Dragnea, pe fundalul debarcării controversatei Sevil Shhaideh). De altfel, șeful PSD l-a luat în colimator pe Ciolacu drept ”răspuns” la solicitarea lui Tudose privitoare la remanierea ministrului Carmen Dan, omul său de casă. Premierul mai vrea și remanierea miniștrilor Ilan Laufer (Mediu de Afaceri) și Marius Dunca (Tineret și Sport). 

Cum vrea Dragnea să ”plătească” armistițiul cu Bădălău

PSnews.ro a dezvăluit încă de săptămâna trecută că Niculae Bădălău vrea remanierea a cel puțin trei miniștri: Liviu Pop (Educație), Florian Bodog (Sănătate) și Felix Stroe (Transporturi). De principiu, Dragnea e de acord cu pretențiile expuse de Bădălău, pentru că astfel ar ajunge la un armistițiu cu gruparea baronului de Giurgiu și, totodată, își poate impune o serie de fideli la masa tratativelor. Pe de altă parte, nici Tudose nu îi susține pe cei trei. Finalmente, în funcție de negocierile de culise – dar și de maniera în care se va desfășura războiul Dragnea-Tudose, care amenință să degenereze, periclitând astfel subzistența guvernării PSD-ALDE – lista miniștrilor problematici se poate majora de la o zi la alta, în conformitate cu solicitările și ofertele găștilor angrenate.

Marota Congresului 

Așa cum PSnews.ro a anunțat în urmă cu câteva zile, Liviu Dragnea cochetează cu ideea organizării unui Congres extraordinar care să-i reconfirme poziția de lider absolut și incontestabil al PSD, dar asta doar ca exercițiu de imagine, întrucât, potrivit Statutului, șeful partidului nu poate fi ales sau debarcat decât prin votul tuturor membrilor PSD, în cadrul unor alegeri interne. Vă reamintim că, la 11 octombrie 2015, în urma unui scrutin intern organizat la nivel național, Dragnea – din postura de unic candidat – a fost votat președinte al PSD. Revocarea lui presupune o procedură identică, ceea ce însă nu o face imposibilă, într-un viitor mai mult mai sau mai puțin apropiat, în funcție de degenerarea problemelor din instanță sau a războiului pentru putere de la vârful partidului. Ca o paranteză, în 2015, până și Ion Iliescu a ironizat încăpățânarea lui Dragnea de a fi votat de toți membrii PSD, deși a candidat de unul singur. 

Ce nu va fi Dragnea 

”Coincidența” face că Niculae Bădălău a solicitat, la finalul săptămânii trecute, convocarea Congresului extraordinar. Deși contrazis de Paul Stănescu, Bădălău a fost dublat de Codrin Ștefănescu, care a invocat necesitatea dibuirii unui ”prezidențiabil”. Statut pe care Dragnea (infractor condamnat definitiv, judecat în alte două dosare și inexistent din punct de vedere sociologic) nu îl poate avea, în virtutea unor evidențe de necontestat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *