Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Strategia lui Dragnea pentru o nouă majoritate parlamentară: socotelile din culise

Inquam Photos / Octav Ganea

Cea mai eficientă metodă pentru a distruge majoritatea este aceea a transferurilor politice. Pro România a înțeles foarte bine acest lucru și sub conducerea lui Victor Ponta a furat de la PSD mai mulți parlamentari. Acum Pro România are grup de 20 de deputați și vor încerca să se impună pe scena politică.

Revanșa lui Ponta

Într-o oarecare măsură, Victor Ponta are gustul revanșei când îl vede pe Dragnea agitat cum pierde parlamentari. Baronul de Teleorman încearcă să nu pară afectat, dar PSD riscă să piardă între 10 și 15% din voturi în acest ritm. Sondajele deja situează Pro România la aproximativ 10%, iar cu o campanie puternică, vor reuși să depășească acest nivel și să-și asigure câteva mandate în PE. Mare impediment va fi rețeaua slabă din teritoriu. Principalul perdant, în toată ecuația, va fi doar PSD. Cumva, balanța se echilibrează pentru cele două mari partide –PSD și PNL –, pentru că ambele trebuie să lupte în acest moment cu noile formațiuni politice.

Cu gândul la revanșă, Ponta ar fi tentat să voteze o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, dar nu va face acest lucru deoarece la PNL-USR are ușa închisă. Și nici nu mai știm dacă mai există o opoziție PNL-USR, după ce ong-iștii trag mai mult spre Dacian Cioloș.

Desigur, fostul premier ar vrea să negocieze și o majoritate parlamentară fără Liviu Dragnea la conducere, numai că aici socotelile sunt mult mai complicate. Momentan, președintele PSD este cel care dă bani tuturor, prin urmare, nimeni nu ar vrea în perioada asta să-l supere pentru că riscă să rămână fără buget. Cu toții sunt conștienți de autoritatea pe care Dragnea o are în PSD și în Guvern.  

În zilele sau săptămânile următoare vom afla dacă Ponta va reuși să treacă peste faptul că Liviu Dragnea l-a dat afară din PSD și dacă vor putea colabora în Parlament. Opoziția dusă de Pro România nu ajută pe nimeni, nici măcar pe ei înșiși. Apoi sunt cu toții conștienți că în 2020 calculele electorale vor fi mult mai dificile, cu USR-PLUS care prind avânt.

Socotelile din culise

Pro România nu trebuie să ajungă la guvernare, doar să asigure voturile celor din PSD-ALDE pentru a avea majoritatea și pentru a nu mai apela la UDMR. Poate fi o socoteală din care să aibă de câștigă toate cele trei partide, pentru că atacurile opoziției PNL-USR se îndreaptă doar către PSD, și în special către Liviu Dragnea. Astfel, ce se pierde pe această parte, vor atrage Pro România și ALDE pe alte canale.

Pesediștii știu că nu se mai bucură de încrederea din 2016 când au câștigat alegerile cu aproape 50%, dar nici opoziția nu înregistrează o creștere spectaculoasă, ci voturile merg la partide noi și mici, care nu au nici experiență și nici nu pot coabita. Spre exemplu, Dacian Cioloș dorește să apară peste noapte cu un partid înființat de familia unui securist și să fie liderul electoratului de dreapta. Ceea ce nu poate decât să provoace hohote de râs în PNL. Nici Pro România cu PSD-ul condus de Dragnea nu ar avea viață ușoară.

De ce UDMR

Privind cifrele, vorbim de 20 de deputați Pro România care vor asigura fără emoții majoritatea parlamentară. PSD-ALDE nu ar mai trebui să apeleze la altcineva. Problema nu este neapărat una de răzbunare sau de regrete, pentru că atât Ponta, cât și Dragnea pot trece pentru socotelile lor personale.

PSD nu va dori să ajute un partid care evident îi fură din electorat și din parlamentari, mai ales când e condus de Victor Ponta. După modelul pesedist, vor încerca să înghită partidele mai mici, așa cum au făcut și în ultimii ani cu UNPR. Astfel, PSD va prefera să cedeze șantajului UDMR și să le ofere maghiarilor statutul de partid-balama, rol pe care l-au jucat mereu, dar societatea civilă i-a trecut cu vederea. UDMR va rămâne oricum dependent de electoratul maghiar din România și nu intră peste strategia PSD. Această intenție a înțeles-o și Ludovic Orban, liderul PNL, spunând că maghiarii susțin actualul Guvern Dăncilă. Mulți au crezut că Orban și-a greșit strategia, nu au văzut dincolo de nuanțe și nu au înțeles că PSD probabil deja a bătut la ușa maghiarilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *