Skip to content
Politică

Strategia lui Florin Cîțu pentru a profita de PNRR. Cum a ajuns USRPLUS un partid-balama pentru PNL

Inquam Photos / Octav Ganea

Vizita premierului Florin Cîțu la Bruxelles, unde a discutat cu președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, reușește să pună în umbră USRPLUS în privința PNRR, iar PNL își asumă public negocierile cu experții europeni. 

Proiectul PNRR al României a fost refuzat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii aprilie, după ce Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu a reușit să găsească un acord cu experții europeni. „Nimic nu a fost respins pentru că nimic nu a fost depus oficial. Sunt discuţii tehnice pe diverse componente. Din moment ce nu am depus… Am primi e-mailuri în care ne spune: aici poate trebuie să îmbunătăţiţi, ce vreţi să faceţi aici?”, a declarat Ghinea în momentul în care Comisia a respins proiectul României. 

Chiar dacă încearcă să ascundă eșecul, Comisia Europeană nu a acceptat proiectul României deoarece nu respecta condițiile necesare. USRPLUS a încasat cea mai dură lovitură atunci când a demonstrat incapacitatea de a coordona fondurile europene. Cristian Ghinea este cel care și-a asumat public coordonarea pe PNRR, chiar dacă la proiect au lucrat mai mulți miniștri din actualul guvern. 

Florin Cîțu nu este la prima discuție cu Von der Leyen. În februarie, premierul a participat la o altă întâlnire cu președintele Comisiei Europene și câteva luni mai târziu, România nu a reușit să prezinte un PNRR acceptat de experții europeni. 

De această dată, premierul poate profita de un eventual succes la nivel european. Dacă actualul guvern va reuși să scrie un PNRR care să respecte condițiile impuse de Comisie, atunci Florin Cîțu va fi considerat politicianul care a reușit să-i convingă pe birocrații europeni. Victoria lui Florin Cîțu va fi atât în raport cu USRPLUS, cât și în raport cu Ludovic Orban. 

Premierul a devenit foarte concentrat să-și construiască o imagine publică în ultima perioadă și încearcă să arunce vina pe miniștrii din guvern atunci când apare o problemă. Premierul are o guvernare prin absență și fiecare ieșire publică e doar un joc de imagine, care de multe ori nu rezolvă nicio problemă urgentă din România. Această strategie îl ajută momentan pentru că USRPLUS îi lasă cale liberă să crească pe scena politică. 

Florin Cîțu încearcă să-și asume rolul de salvator al României înainte de începutul verii. În acest sens, a anunțat relaxarea măsurilor împotriva pandemiei de la 1 iunie și s-a afișat frecvent la centrele de vaccinare. Al doilea pas este PNRR, în cazul în care va fi acceptat de Comisie. Toate sunt doar un joc de imagine, pentru că premierul nu controlează nici lupta împotriva pandemiei, nici PNRR. Potrivit Hotărârii de Guvern 889/2020, semnată de fostul premier Ludovic Orban, PNRR rămâne sub coordonarea Ministerului controlat de Cristian Ghinea. 

Premierul ar putea avea o întreagă campanie de promovare în mass media dacă Comisia Europeană va accepta PNRR-ul României. Acest lucru îi va oferi un avantaj în interiorul PNL, în condițiile în care Congresul ar putea avea loc în această vară. 

În interiorul coaliției de guvernare, USRPLUS revine la rolul său de partid-balama și rămâne în umbra PNL. Partidul controlat de Barna-Cioloș nu găsește oamenii potriviți să obțină rezultate în domeniile esențiale pentru România. Eșecul din sănătate și eșecul cu fondurile europene sunt două înfrângeri care îi costă foarte mult în primele 5 luni de guvernare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *