Skip to content
Politică

Strategia lui Traian Băsescu pentru capitală. Candidează sau pune la cale o alianță electorală? EXCLUSIV

Traian Băsescu a răspuns evaziv de fiecare dată când a fost întrebat dacă va candidat la primăria capitalei, lăsând mereu impresia că nu a decis încă ce va face. Prin ultima sa declarație pe acest subiect Traian Băsescu a spus că va anunța public dacă va candida pentru funcția de primar al Bucureștiului pe 25 aprilie (asta în condițiile în care 26 aprilie este ultima zi în care se pot depune candidaturile) și ne-a asigurat că va face ceea ce trebuie pentru că întotdeauna a făcut ceea ce trebuie.

Cunoscut ca fiind un politician abil, care cunoaște foarte bine jocurile politice, această decizie de a intra în cursa electorală pe ultima sută de metrii pare să fie doar o altă strategie. O decizie luată cât mai târziu îi lasă fostului președinte posibilitatea de a manevra celelalte candidaturi în favoarea sa, iar rolul de „candidat surpriză” fiind cel mai potrivit pentru Traian Băsescu, mai ales că se bucură de o notorietate uriașă.

Datele furnizate de diferite case de sondare ne spun că o eventuală candidatură a lui Traian Băsescu ar pune probleme candidaților deja cunoscuți.
Deși partidul său are în sondaje în jur de 5%, în ceea ce privește intenția de vor pentru fostul președinte ajunge la aproximativ 15%. Deci putem spune că Traian Băsescu stă foarte bine în sondaje, mai ales dacă ținem cont că după 10 ani de mandat la cel mai înalt nivel cu siguranță i-au erodat imagina. Cu toate acestea nu pare să aibă forța necesară să o învingă pe Gabriela Firea, care se bucură de un bazin electoral de aproximativ 30 procente (nucleul dur al social democraților).

Pentru Traian Băsescu campania electorală pentru capitală este o bătălie de totul sau nimic.

Un eventual eșec personal în alegerile locale i-ar omorî definitiv cariera politică. Dacă Traian Băsescu candidează și pierde atunci nu face altceva decât să demonstreze că nu se mai bucură de încrederea electoratului, că susținătorii lui sunt dezamăgiți de activitate lui ca președinte, mai simplu spus că nu mai are forța și șiretenia politică care l-au consacrat.

Totuși, Traian Băsescu mai are o variantă prin care poate influența decisiv bătălia pentru primăria Bucureștiului, fără a fi obligat să intre el însuși pe câmpul de luptă.

Scena politică foarte divizată, mai ales pe zona de dreapta, poate fi salvarea fostului președinte.

Niciun candidat de dreapta (Ludovic Orban, Nicușor Dan, Ciprian Ciucu, etc.) nu are forța și nici bazinul electoral necesare pentru a o depăși singur pe Gabriela Firea, iar singura modalitate prin care candidatul PSD poate fi învins este ca partidele de dreapta să facă o alianță electorală, astfel încât să coaguleze în jurul ei voturile electoratului declarat împotriva politicilor de stânga.
Dacă decide să nu intre în cursa electorală, această soluție pentru dreapta românească îi oferă „strategului” Traian Băsescu două variante: să își arate susținerea pentru PNL sau pentru USB, partidul lui Nicușor Dan.

O alianță cu PNL este aproape imposibilă, Traian Băsescu poziționându-se de la început ca dușman al liberalilor, însă o alianță cu Nicușor Dan este nu mai verosimilă, dar și cea mai bună variantă pentru ambele părți. O alianță PMP-USB i-ar aduce lui Nicușor Dan o victorie în fața PSD-ului și implicit primăria Bucureștiului, dar și un capital de imagine pentru PMP care și-ar crește șansele pentru alegerile parlamentare de la toamnă.

S.D.

1 comentariu la “Strategia lui Traian Băsescu pentru capitală. Candidează sau pune la cale o alianță electorală? EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *