Skip to content
Politică

Strategia pe termen lung a lui Orban: Al treilea om în stat vizează funcția supremă în 2024

Inquam Photos / Octav Ganea

Unul dintre motivele pentru care negocierile trilaterale dintre USR-PLUS, PNL și UDMR intraseră într-un blocaj ținea de mizele personala ale lui Ludovic Orban. Acesta pur și simplu nu dorea să plece cu mâna goală de la aceste negocieri, vizând fie președinția Camerei Deputaților, fie chiar funcția de premier. Astfel, așa cum arătam AICI, Orban își juca supraviețuirea politică la aceste negocieri. Iată că între timp Orban și-a îndeplinit unul dintre aceste obiective, fiind ales luni seară, mult după miezul nopții, președinte al Camerei Deputaților cu 179 de voturi “pentru”.

Strategia lui Orban cu bătaie lungă

Devine tot mai clar faptul că Ludovic Orban are în realitate o strategie cu bătaie lungă. Ludovic Orban țintește de fapt spre alegerile prezidențiale din 2024 și încearcă să se profileze drept candidat din partea PNL. Știm deja că președintele Klaus Iohannis nu mai poate candida pentru un nou mandat. Însă Iohannis poate să basculeze întreaga notorietate politică de care dispune în spatele unui candidat PNL. Jocurile în PNL vor fi deschise, iar bătălia va fi una dură pentru nominalizare. În mod evident, președintele partidului va avea prima șansă. Pentru ca Orban să rămână președinte al PNL avea nevoie să rămână într-o funcție publică importantă. După eșecul de la parlamentare, lucrul acesta devenea și mai imperativ pentru că deja alții începeau să dea târcoale. Surse politice susțin chiar că Orban încearcă să blocheze o eventuală nominalizare a lui Rareș Bogdan pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, temându-se că, din această poziție, Rareș Bogdan poate ataca cu succes fotoliul de președinte al PNL. De ce ține Orban cu dinții de acest scaun? Pentru că din această poziție se poate profila drept candidat PNL la alegerile prezidențiale din 2024.

Din poziția de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban se poate reinventa. El speră probabil că îl poate controla și pe Florin Cîțu, astfel că în mod paradoxal, desemnarea lui Orban în noua funcție nu îi reduce puterile, ci dimpotrivă le sporește: controlând Parlamentul – vezi și numirea lui Virgil Guran la șefia grupului senatorilor, dar având și o influență semnificativă asupra premierului și a cabinetului.

Cine l-a votat pe Orban?

Nu știm cu cine a negociat Orban pentru această funcție și de unde au venit cele 179 de voturi. PNL are 134 de deputați și senatori, USR-PLUS are 80, iar UDMR are 30. E greu de crezut însă, ținând cont de tensiunile din interiorul PNL că liberalii au votat cu toții, ca un monolit cu Orban. Contra-candidatul său de la PSD, Alfred Simonis a obținut 110 voturi. Este posibil ca Orban să fi cules individual și voturi de la PSD. Știm deja că Orban este un bun negociator din acest punct de vedere, menținând un guvern minoritar mai mult de un an de zile prin atragerea sprijinului unor deputați și senatori din Opoziție. Nu ar fi exclus ca acesta să fi repetat figura și aseară, convingând mai mulți social-democrați să îl susțină mai degrabă pe el decât pe Simonis.

Strategia lui Orban cu bătaie lungă va depinde de abilitățile personale ale acestuia. Împărțirea funcțiilor și cumpărarea loialităților l-ar putea ajuta pe Orban să navigheze prin apele dificile ale viitoarei guvernări. Tensiunile din partid s-ar putea stinge treptat, sau dimpotrivă s-ar putea să erupă mai puternic.  Orban s-a angajat într-o bătălie politică cu miză mare. Rămâne de văzut dacă va ieși învingător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *