Skip to content
Puterea Știrilor Video

Strategia pierzătoare a PSD în campania electorală. Cristian Pîrvulescu: N-au făcut altceva decât să mobilizeze o parte din electoratul indiferent

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, politologul Cristian Pîrvulescu, a remarcat la ”Puterea Știrilor” diferențele dintre cele două poze de grup, de la PNL și de la PSD, după anunțarea rezultatelor exit poll, care-l dădeau pe Klaus Iohannis câștigător detașat al alegerilor prezidențiale în fața Vioricăi Dăncilă.

”Lângă Iohannis nu erau decât bărbați. Primele femei, Alina Gorghiu și Raluca Turcan, nu intrau în cadru. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a fost încadrată de femei. Cel puțin din acest punct de vedere s-a transmis un mesaj clar că partidul este deschis și către reprezentarea femeilor”, a spus Cristian Pîrvulescu la ”Puterea Știrilor”.

" "
" "

Politologul a adăugat că strategia electorală a social-democraților, anume campania negativă, a fost singura care ar fi putut aduce procente în plus, dar și cea care a contribuit decisiv la eșec.

”Olguța Vasilescu, care era în drepta Vioricăi Dăncilă, vine de la PRM și este în mare măsură artizana acestui eșec, pentru că este cea care a orientat campania electorală spre teme xenofobe și rasiste. Bine, având în vedere diferența clară în sondajele de opinie dintre cei doi candidați, campania negativă se impunea.

Tehnic vorbind, o campanie pozitivă nu avea nicio șansă, pentru că n-aveau ce lucruri pozitive să prezinte. Ceea ce au reușit, însă, prin campania negativă, ca de multe ori, a fost să mobilizeze o parte din electoratul indiferent, care nu agrează campaniile negative și mai ales falsurile evidente.

În 2000, Vadim Tudor era învins cu același scor pe care l-a obținut acum Viorica Dăncilă și el a avut același tip de mesaj. Și nici atunci n-am avut dezbatere”, a completat Cristian Pîrvulescu.

Înfrângere istorică pentru PSD

Rezultate oficiale parţiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică indică faptul că în ţară, Klaus Iohannis a obţinut 63.16% din voturi şi Viorica Dăncilă – 36,89 %. În diaspora, Klaus Iohannis are un scor de 92,19%, iar Viorica Dăncilă 7,81%. Însumând voturile exprimate în ţară şi în străinătate, rezultă că în total au fost contabilizate 9.632.798 de voturi, reprezentând 96,03%, situaţie în care Klaus Iohannis a fost votat de 6.306.918 de alegători, reprezentând 65,47%, iar Viorica Dăncilă a primit voturile a 3.325.880, adică 34,53 %.

Este cel mai slab scor obținut de un candidat PSD la prezidențiale din istorie. Până duminică, cel mai slab scor era în dreptul lui Victor Ponta, la alegerile din 2014, dar acum Viorica Dăncilă a luat cu 1,2 milioane de voturi mai puțin decât lua candidatul PSD în urmă cu 5 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *